Financial Times: Kohvri napsamine kompab NATOt

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eston Kohver Venemaa jõustruktuuride vangina
Eston Kohver Venemaa jõustruktuuride vangina Foto: Kuvatõmmis

Briti majandusleht Financial Times avaldas üksikasjaliku ning täiel määral Eesti poolt esitatud faktidele vastava ülevaate Kapo ohvitseri Eston Kohvri «napsamisest» siitpoolt piiri Venemaale.

«Kõik juhtunu on meile niivõrd šokeeriv – sellist asja pole me näinud 50 või isegi 70 aastat,» ütles ajalehele Eesti siseminister Hanno Pevkur, kes märkis, et kodanike röövimine Venemaa poolt Eesti territooriumilt on midagi ennekuulmatut alates teise maailmasõja lõpust.

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson ütles Financial Timesile, et sündmuse näol on tegemist «tõsise rünnakuga [ühe] riigi suveräänsuse vastu» ning ennustas, et see pole veel kõik. «[See] mida me viimasel ajal näinud oleme – meie ja meie liitlased – tähendab, et meil tuleb olla väga tähelepanelikud ning hästi ette valmistatud igasugusteks vastikuteks asjadeks.»

Intrigeeriv on Financial Timesi reporteri hinnangul intsidendi ajastus – vaid 48 tundi pärast USA presidendi Barack Obama visiiti Tallinnasse, kus viimane kaikuvalt kinnitas NATO kollektiivkaitse kindlust ka Baltimaade suhtes.

Kohvri rööv on Obama tõotuse proovile pannud. Tegemist on ühe tõsisema Vene provokatsiooniga NATO liikmesriigi vastu üle pika aja.

«Küllap oli see teatud sõnum. Mario Puzo «Ristiisas» said sa ajalehes kala. Nendel meestel on teine käeskiri, aga lihtsalt vaadake seda ajastust,» ütles Tallinna Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Grigore-Kalev Stoicescu.

«See on osa mustrist, millesse kuulub torkimine ja kompamine, pidevalt sundides NATOt reageerima,» ütles New Yorgi ülikooli professor Mark Galeotti.

Vene ametnikud eitavad seda. «Need on vandenõuteooriad, mida klopsitakse kokku Venemaa mustamiseks,» ütles üks sealse välisministeeriumi ametnik.

Mõnede Eesti valitsusametnike arvates võivad provokatsioonid, mida Baltimaad praegu kogevad – muuhulgas Vene sõjalennukite sissepõiked õhuruumi ning Leedu kalalaeva kinnipidamine rahvusvahelistes vetes – NATO partnerite kannatuse proovile panna. «Kui sellised probleemid korduvad ja korduvad ja korduvad, võib meile häda tulla,» ütles üks. «Teised võivad öelda: «Oh neid Baltimaid, nad on [meile] pinnuks silmas.».»   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles