Arrak: omanik on jumal - teeb, mis tahab

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ärimees Oliver  Kruuda, kes on Tere suuromanik ja juhatuse esimees.
Ärimees Oliver Kruuda, kes on Tere suuromanik ja juhatuse esimees. Foto: Priit Simson

Oliver Kruuda asumist  AS Tere juhi toolile kommenteerides ütles majandusteadlane Andres Arrak, et omanik on nagu jumal - teeb, mis tahab.


Majandusteadlase Andres Arraku sõnul asuvad omanikud juhiametisse tavaliselt siis, kui neil on tekkinud mingi eriline huvi või mure seoses ettevõttega.


«Omanik on selles mõttes nagu jumal – teeb, mis tahab,» sõnas ta. Igal juhul näitab see, et omanik tahab tootmise üle suuremat kontrolli võtta.


Juhtimisteooriast on teada, et eelmise sajandi keskpaigas toimus maailmas juhtide revolutsioon, kus omanikud taandusid firmade vahetust tüürimisest. Sageli hakkasid juhid mängima oma mängu, mis ei olnud enam omanike huvides.

Kui omanike eesmärgiks on pikaajaline vara väärtuse kasv, siis juhid ajavad taga jooksvat kasumit. Seetõttu on nüüd omanikud hakanud vana juurde tagasi pöörduma ja taas juhtimist enda kanda võtma, selgitas Arrak.


Oliver Kruuda sõnul on muutused ettevõtte juhtimises seotud Tere grupi kasvuga. «Tere on väga kiiresti laienev ettevõtte ja ma näen võimalust ettevõte mahte ekspordi arvelt lähiaastatel oluliselt kasvatada,» sõnas ta.

«Tere kaubamärgid on koduturu tarbija poolt kõrges hinnas ja järgmiseks sammuks on nende viimine Eestist väljapoole,» lisas Kruuda.

Varem Tere piimatööstust juhtinud Kadi Lambot ei näinud Kruuda sammus midagi kummalist. Tema sõnul on suuromanikud kõikjal maailmas asunud viimasel ajal senisest aktiivsemalt tootmist juhtima.

Tere puhul on Lamboti sõnul pärast mõne aasta tagust Põlva Piima ostu tegu väga suure ja keerulise ettevõttega, mis on oma eksporditurgusid oluliselt kasvatanud.


«Ettevõtte kasvufaasis tahab omanik, selleks et operatiivsemalt tegutseda, ise ettevõtet juhtima asuda,» rääkis Lambot. «Sel juhul on vaja vähem otsuseid kooskõlastada ja näiteks Vene partnereile meeldib, kui läbirääkimistel istub laua taga kindel otsustaja.»

Ka Kalevis istus Kruuda mitu aastat ise tegevjuhi toolil. Pärast seda, kui Kalev Chocolate Factory mai lõpus Norra Orkla kontsernile müüdi, jäi Kruuda kureerida veel ainult piimatööstus, mida ta ise on raha teenimise mõttes kogu aeg märksa olulisemaks pidanud.



Kui omanike eesmärgiks on pikaajaline vara väärtuse kasv, siis juhid ajavad taga jooksvat kasumit. Seetõttu on nüüd omanikud hakanud vana juurde tagasi pöörduma ja taas juhtimist enda kanda võtma, selgitas Arrak.


Tere on Eesti juhtiv piimanduskontsern ja tuntumaid Eesti toiduainetööstusettevõtteid, mis annab tööd enam kui 570 inimesele Tallinnas, Paides, Viljandis ja Põlvas.


2007. aasta septembris tahtis Oliver Kruuda müüa nii Kalevit kui Tallinna Piimatööstust Alta Capitalile, kuid see tehing ebaõnnestus ja Kruuda käis pikka aega Alta Capitali omaniku Indrek Rahumaaga tehtud ettemaksu pärast kohut. Praeguseks on Alta Capital pankrotis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles