Soome 40-aastaseid diskrimineeritakse

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üle 40-aastased Soome inimesed kogevad tööl diskrimineerimist.
Üle 40-aastased Soome inimesed kogevad tööl diskrimineerimist. Foto: SCANPIX

Üldlevinud arusaama kohaselt kogevad Soome üle 40-aastased inimesed tööl diskrimineerimist - seda kinnitab ka uuring.

Tööõiguse professor Seppo Koskinen hoiatab, et vanusega seotud diskrimineerimine võib kasvada, kuna Soome pensionile jäämise iga tõsteti ning seni veel mitte kõik avaldatud statistikad ei kajasta nooremate töötajate eelistamist, kirjutab Yle uudisteportaal.

Turu bussijuhi Tapio Ojala (63) sõnul on teoorias üle 50-aastased mistahes ettevõttele kasulikud, kuna kujutavad endast hindamatut ressurssi ning teadmiste raudvara. Tegelikkus on aga hoopis kaugel terooriatest – kesiganes saab keskealiseks või vanemaks, puutub sageli kokku küsimustega, millal ta lahkub, pensionile läheb või sotsiaalabile üle läheb.

Turu Ülikooli professori Seppo Koskinen sõnul on kõige tüüpilisem vanusega seotud diskrimineerimise näide see, et juba töökuulutuses on kirjas, mis vanuses inimest tööle otsitakse. «Üle neljakümnestel on raskusi tööleidmisega. Teine levinud stsenaarium on see, et tööarengu vestlustes või kollektiivi ümberkorraldamisel on esimeseks sihtmärgiks vanemad töötajad,» märgib professor.

Uuringu kohaselt on üks kümnest töötajast tööandja vastu kohtusse läinud, kuna on kogenud vanusega seotud diskrimineerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles