Maailmamajanduse hoog vaibub

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lipp.
Hiina lipp. Foto: SCANPIX

Globaalmajanduse taastumine on hakanud «lööke vahele jätma», lisaks USA oodatust nigelamatele tulemustele teatas tootmise kasvu aeglustumisest ka Hiina.


Hiina juulikuine ametlik ostujuhtide indeks langes madalaimale tasemele alates 2009. aasta veebruarist, kasvu on hakanud pärssima valitsuse poolt laenuandmisele ja kinnisvaraga spekuleerimisele seatud piirangud.

Alanud nädala jooksul avaldatakse ka USA tootmis- ja teenustesektori näitajad, mis analüütikute prognooside kohaselt annavad samuti tunnistust majanduse aeglustumisest.

«Nagu teise kvartali reaalkasvu numbrid selgesti kõnelevad, on majanduse hoog maha käimas,» ütles konsultatsioonifirma IHS Global Insight juhataja Brian Bethune. Reedel selgus, et USA sisemajanduse kogutoodang kasvas aastapõhises arvestuses 2,4 protsenti, esimeses kvartalis oli kasvutempo 3,7 protsenti.

Hiina ostujuhtide indeks, mis juunis oli 52,1, libises juulikuus 51,2 peale. Seni kuni indeks on üle 50, on tegemist kasvuga. Analüütikud ütlesid, et pärast hooajalisi faktoreid arvestavate korrektuuride tegemist võib rääkida pigem stabiliseerumisest kui kasvu teravast aeglustumisest.

Majanduskasvu kammitsevad valitsuse püüdlused kinnisvaraga spekuleerimist kontrolli alla võtta, kuna meeletus tempos tõusnud eluasemehinnad on vallandanud pahameeletormi mitmes linnas.

Hiina valitsus julgustas oma majandusliku stiimulipaketi raames kõigiti ka laenuandmist, kuid on viimastel kuudel pangakrediiti kontrollima asunud, kuna halbade laenude osakaal riigipankades hakkas ülekäte minema. Hiina keskpank ütles eile, et jääb käesoleval aastal uute laenude osas 7500 miljardi jüaani ehk 1100 miljardi dollari lae juurde ning rakendab täiel määral vastuvõetud karmi krediidipoliitikat.

Mis USAd puudutab, siis prognoosivad analüütikud tootmisindeksi langemist 56,2 juurest 54 peale, mis tähendab kasvu jätkumist aeglasemas tempos. Teenuste sektori indeks peaks langema vähem.

Goldman Sachsi indeks, mis peegeldab kokkuvõtlikult nii tootmise kui teenuste olukorda, langes juulis 6,1 punkti võrra 55,4 peale, mis on viletsaim tase alates 2009. aasta novembrist. Kurjakuulutav on aga tõsiasi, et Goldman viitas languse põhjusena müügi ja uute tellimuste vähenemisele.

Hiina puhul olid nii tööstustoodangu kui uute tellimuste indeksid viimase kolme kuu madalaimal tasemel, kuid kasv kui selline jätkub. Juuli import vähenes eelmise kuuga võrreldes.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles