USA kiirtoidukettide reaalsus: kolmel kohal töötanud naine suri

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirtoidukohtade töötajad protesteerisid McDonald'si madalate palkade vastu USAs Los Angeleses 4. septembril.
Kiirtoidukohtade töötajad protesteerisid McDonald'si madalate palkade vastu USAs Los Angeleses 4. septembril. Foto: AFP / Scanpix

Kuigi Ameerika teenindussektori madalatest palkadest on räägitud juba pikemat aega, tõstis Dunkin Donutsi kiirtoidukohas töötanud Maria Fernandesi traagiline surm poleemika taas päevakorrale.

32-aastane Maria Fernandes töötas New Jerseys kolmes erinevas Dunkin Donutsi restoranis ehk kokku kolmel ametikohal kuni temaga juhtus ootamatu õnnetus, kirjutab Business Insider. Naine magas oma linnamaasturis, kui auto taha paigutatud bensiinikanister ümber kukkus, Fernandes suri gaasiaurudesse.

Kuigi Dunkin Donutsi pressiesindaja ütles hiljem New York Timesile, et Fernandes oli mustertöötaja, oli tema palk siiski nii väike, et tal oli raske iga kuu tasuda 438,50 euro suurust üüri. Seda isegi siis, kui ta töötas nii intensiivselt, et tal oli ööpäevas autos aega magada 2-3 tundi.

New York Times kirjutas, et Fernandes hoidis maasturis bensiinikanistrit, kuna ta ei tahtnud riskeerida sellega, et auto paak on üles ärgates tühi ja ta ei jõua õigeks ajaks tööle.

Kuigi ka Eestis kiputakse rääkima Ameerika hiiglaslikest palkadest, tõstab antud instident esile, et paljudes piirkondades USAs ei ole miinimumpalk piisavalt suur, et inimesed saaksid täisväärtuslikult elada, ka siis, kui nad on kohusetundlikud ja sihikindlad.

Business Insider arvutas välja, et Fernandesi kodupiirkonnas Newarkis elades oleks vaja 17 960 euro suurust sissetulekut aastas, mis tähendab, et New Jerseys, kus miinimumpalk on 6,6 eurot tunnis, peaks töötama nädalas üle 52 tunni. Kusjuures New Yorgis on miinimumpalk 6,4 eurot tunnis, aga arvestades suuremaid elamiskulusid peaks äraelamiseks töötama nädalas 64 tundi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles