Turundusraadio: praegu võib olla õige aeg Venemaal äri alustamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rublad
Rublad Foto: SCANPIX

Viktor Mironov, Team Group Consulting tegevjuht Venemaalt rääkis Turundusraadios, et samal ajal kui mitmed lääne ettevõtted Venemaalt lahkuvad, on teised kasutamas võimalust, et saada omale parimaid kontoriruume koos eelmistest üürnikutest maha jäänud korraliku mööbliga. 

Juristi haridusega Mironov, kes igapäevaselt nõustab Venemaale sisenevaid Euroopa firmasid, rääkis Turundusraadios, et just praegu võib olla parim hetk Venemaal oma äritegevusi edendada või vähemasti luua sidemeid. Tema sõnul on tal mitmeid kliente, kes on just praegu loomas Venemaal oma äri, sest turul on tekkinud ruumi. «Kõik sõltub sellest, kui oluliseks peetakse Vene turgu strateegiliselt. Muidugi on alati aktuaalne riskide juhtimise küsimus,» lisas ta.

Mironovi sõnul kasutavad eri firmad kriisi ajal Venemaal äri tegemiseks erinevaid taktikaid. Paljud on valinud ekspordi läbi Kazastani või Valgevene, kuid on ka neid, nagu Soome Valio, kes pigem suurendab oma Venemaal asuva tehase tootmismahte. Turismiäris läheb tema sõnul praegu iga nädal mõni firma pankrotti, mis ei tähenda aga, et kogu turismisektori välja sureks, pigem tulevad asemele uued tegijad, keda usaldatakse rohkem. «Just praegu tegi üks mu Soome kliente oma elu suurima diili Venemaal,» viitas Mironov energiatootmiseks vajalike seadmete valmitamisega tegelevale firmale, kelle kogumüügist 50 protsenti on nüüd seotud Venemaaga.

«On selge, et need, kes täna oma kontorid Venemaal sulgevad, neil on keeruline tagasi tulla hiljem.»

Samas rõhutas Viktor Mironov Turundusraadios, et järjest devalveeruv rubla on juba mõjutamas väljast sisse toodavate kaupade hindu ning teeb Venemaale eksportimise üha raskemaks. Ühe võimalusena kasutavad lääne ettevõtted selle vastu kogu Venemaa turu tarvis vajaliku tootmise ületoomist, et kontrollida nii kogu ahelat. «Venemaal äri ajades on kõige olulisem hoida kogu ahela kontroll enda käes, muidu on oht, et võid rahast ilma jääda ükskõik siis millistel põhjustel,» rõhutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles