Analüütik: meeste töötus on naistega võrreldes oluliselt kasvanud

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees.
Mees. Foto: SCANPIX

Käesoleva aasta esimeses kvartalis saavutati rekordiline kümne protsendipunktine vahe meeste ja naiste töötuse määra vahel, sõnas statistikaameti peaanalüütik Siim Krusell tänasel statistika aastaraamatu esitlusel.

Meeste töötus on olnud naiste omast traditsiooniliselt kõrgem, kuid nii suurt vahet pole Kruselli sõnul varem nähtud: esimeses kvartalis oli tööta 25 protsenti meestest ja 15 protsenti naistest. Esimeses kvartalis ületas esmakordselt meeste tulemuse ka naiste tööhõive määr.

«Võrreldes naistega on mehed olnud majanduskriisis suuremad kaotajad,» tõdes Krusell.

Meeste suuremat töötust selgitas Krusell nende suurema esindatusega ehitusvaldkonnas, mis kannatas kriisis kõige rohkem: tippaegadel 80 000 inimesele tööd pakkunud sektor on vähenenud poole võrra.

Oluliseks mõjutajaks töötuks jäämisel nimetas Krusell haridust: kõige haavatavamad on olnud põhi-ja üldkeskharidusega inimesed. 

Rahvuseti jäi Kruselli sõnul enam töötuks mitte-eestlasi, kuid eeskätt tuleb vahe nende muulaste arvelt, kes ei oska riigikeelt.

Väikseim tõenäosus töökoht kaotada oli statistikaameti hinnangul juhtidel, professionaalidel ja tippspetsialistidel.

Kokku oli statistikaameti andmetel esimeses kvartalis 137 000 tööd otsivat inimest ja töötuse määr ligi 20 protsenti. Seega otsis tööd iga viies majanduslikult aktiivne tööealine inimene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles