Gangsterid päästavad eurotsooni?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kvoodiraha jagub ka võlgades omavalitsustele.
Kvoodiraha jagub ka võlgades omavalitsustele. Foto: SCANPIX

Pätid, kaabakad, narkodiilerid ja rahapesijad mängivad rolli aitamaks eurotsooni jalgele ning stabiliseerimaks seda.

Euroopa institutsioonide andmete kohaselt  on kriminaalide hulgas suur nõudlus kõrge nominaalväärtusega eurode järele. Kuumaks kaubaks olevate €200 ja €500 kupüüride emiteerimine toob aga Euroopa Keskpangale palju sisse ajal, kui kriisi tõttu on pangad raskustes, vahendab Wall Street Journal.

Investeerimispanga Citigroupi peaökonomisti  Willem Buiteri sõnul on suure nominaalväärtusega eurode olemasolu muutnud selle valuuta all-maailma põhiliseks rahaks. «Kuna euro rahatähtede tootmine ei maksa peaaegu mitte midagi, siis nende väljastamine on väga tulus äri.»  

Kui euro käibele võeti, oli €500 kupüüre 30,8 miljardi euro eest. Nüüdseks on see arv tõusnud 285 miljardini. Aastas tõuseb käibel olevate 500-euroste arv 32 protsendi võrra.

Kriminaalidele see valuuta meeldib, sest kui üks miljon dollarit sajadollaristes kupüürides kaalub 22 naela (umbes 10 kg), siis viiesajaeurostes kaaluks sama rahakogus 4,4 naela(veidi üle 2 kg). See tähendab, et sama summa mustalt teenitud sularaha peitmine politsei eest on eurodes palju lihtsam. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles