Dombrovskis volitati «paindlikku» majandusvolinikku vaos hoidma

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdis Dombrovskis.
Valdis Dombrovskis. Foto: SCANPIX

Homme hommikul leiab europarlamendis aset kauaoodatud «grillimine», kui majandusasjade komisjon võtab ette Euroopa Komisjoni majandusvolinikuks pürgiva endise Prantsuse rahandusministri Pierre Moscovici.

Nagu kirjutab Financial Times, on paremtsentristliku Euroopa Rahvapartei esindajad tõotanud sotsialistist Moscovisi põhjalikult läbi töödelda ning välja selgitada, kui innukalt kavatseb see «paindlikkuse» leerist pärit mees jõustada ELi rangeid eelarvereegleid.

Igaks juhuks on peatselt ametisse astuv Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker astunud ebatavalise sammu ja väljastanud ametliku kirjaliku otsuse, millega sätestab Moscovici töösuhte komisjonis euro eest vastutama hakkava asepresidendi Valdis Dombrovskisega Lätist, kes on tuntud kui karmi käega eelarvepuudujäägi vastu võitleja.

Otsuse tekst näeb välja selline: «Liikmesriikide majandus- ja eelarvepoliitika koostöö ja järelevalve vallas, eriti eurotsooni osas, peab iga [Euroopa Liidu] lepingutest tulenevalt komisjoni heakskiitu eeldav otsus olema ette valmistatud ja esitatud ühiselt euro ja ühiskondliku dialoogi alase asepresidendi [Dombrovskis] ning majandus-, rahandus-, maksu- ja tolliasjade voliniku [Moscovici] poolt.»

Moscovici ja Dombrovskise juhtum on ainus asepresidendi ja voliniku vaheline töösuhe, mis on selgesõnaliselt välja kirjutatud ja paika pandud. Mitme euroametniku kinnitusel on tegemist signaaliga Berliinile, et Moscovicil ei lasta omapäi ELi reegleid painutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles