Hiina lükkas Jaapani teise suurema majanduse kohalt

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lipp.
Hiina lipp. Foto: SCANPIX

Hiina on haaranud Jaapanilt maailma suurimate majanduste edetabelis teise koha, edastab Reuters.

Nii väitis Hiina kõrge riigiametnik, valuutakomisjoni juht Yi Gang.

Kuna nii maailmapank kui Goldman Sachs on prognoosinud, et olenevalt valuutakursi tugevnemise kiirusest, haarab Hiina USA-t maailma suurima majanduse tiitli 2025. aasta paiku, ei olnud teise koha hõivamine üllatav.

Kuigi teine koht annab Hiinale põhjuse suurustamiseks, on elaniku kohta aastane 3800 dollari tasemel sisemajanduse kogutoodang Jaapani ja USA kõrval siiski väga väike.

Hiina majandus kasvas selle aasta esimese kuue kuuga mullu sama ajaga võrreldes 11,1 protsenti. Kogu selle aasta kokkuvõttes oodatakse Yi Gangi sõnutsi enam kui 9-protsendilist kasvu.

Hiina majandus on alates 1978. aasta reformidest kasvanud aastas keskmiselt enam kui 9,5 protsenti.

On selge, et sellist kasvu ei suudeta säilitada igavesti, kuid kui sel kümnendil suudetakse aastas kasvada keskmiselt 7-8 protsenti, on see Yi Gangi sõnul tubli tulemus.

Eelmisel nädalal teatas Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA), et Hiina on tõusnud USA asemel maailma suurimaks energiatarbijaks.

Kui veel 2020. aastal suudetakse aasta kasvada 5-6 protsenti, tähendaks see, et Hiina majandus on pool sajandit järjest kiiresti kasvanud. See oleks maailma pretsedenditu juhtu, märkis Yi Gang.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles