Portaal: Kiviõli Keemiatööstus jätkab linna õhu saastamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli keemiatööstuse peakorsten, kust tuleb musta suitsu.
Kiviõli keemiatööstuse peakorsten, kust tuleb musta suitsu. Foto: Erakogu

Portaal Roheline Värav kirjutab, et vaatamata korduvatele lubadustele võtta tarvitusele vajalikke meetmeid jätkab Kiviõli Keemiatööstuse OÜ Kiviõli linna õhu mürgitamist.

«Kui pärast linnaelanike protestiaktsioone selle aasta märtsis tossas ettevõte katlamaja korsten esialgu märgatavalt rahulikuma tempoga, siis nüüd muutus korstnast tõusev toss jälle süsimustaks, seades keset suve Kiviõli õhu puhtuse küsimärgi alla,» lausus MTÜ Saastevaba Kiviõli juhatuse liige Svetlana Heino.

Tema sõnul on seni keemiatööstuselt kuuldud vaid lubadusi ja mingeid konkreetseid samme pole aga endiselt tehtud.

«Ettevõte jätkuvalt ajab linnaelanikele puru või täpsemalt öeldes kibedat musta suitsu silma,» lausus Heino.

Tema sõnul üritab ettevõte veebruarist saati käivituda tahkesoojuskandja seadet TSK-500, kuigi siiani ei ole tehasel õnnestunud normaalset töörežiimi üles seada.

26. märtsil Kiviõli kohalikus ajalehes «Meie Reede» ilmunud artiklis tunnistas «tossava korstna probleemi» olemasolu ka Kiviõli Keemiatööstuse OÜ uus tegevdirektor Robert Karpelin, kes lubas, et «probleemi lahendamiseks on käivitatud olulised teaduslikud ja finantsressursid».

«Vaatamata sellele ei ole pilt märkimisväärselt muutunud: katlamajast tõuseb endiselt must suits ning mingeid muudatusi pole ette näha. Seda tõestavad meie poolt juunis ja juulis tehtud fotod,» lisas Heino.

Kiviõli Keemiatööstuse kommunikatsiooni- ja haldusjuhi Raivo Lotti ütles Postimees.ee’le, et nad on kevadest saadik valmistanud ette filtri paigaldamist põlevkiviõli tootvale tahkesoojuskandja seadmele.

Praeguseks on filter Lotti sõnul juba kohal ja hetkel käivad ettevalmistustööd filtri paigaldamiseks.

Tema sõnul algab montaaž arvatavasti järgmisel nädalal ja filter hakkab tööle eeldatavasti augusti keskpaiku.

«Kevadest saadik on kogutud andmeid, milliste õhuheitmete tarvis filter ehitada, toimunud on hange ehitaja leidmiseks, projekteerimine ja filtri ehitus,» loetles Lott tehtud töösid.

Filter ehitati valmis Soomes.

Heino heitis keemiatööstusele ette sedagi, et erinevalt teistest põlevkivi töötlemisega tegelevatest ettevõtetest pole Kiviõli Keemiatööstuse keskkonnatehnoloogiatesse piisavalt investeerinud.

Lott sõnas Postimees.ee’le, et nad on välja töötatud terve abinõude programm õhuheitmete vähendamiseks ja keskkonnatingimuste parandamiseks, mis läheb maksma 41 miljonit krooni.

Sel nädalal saagi EASist positiivne vastus ja EAS toetab programmi kaheksa miljoni krooniga.

Programmis ette nähtud tegevused viiakse läbi aasta jooksul ja hõlmavad suuri ümberkorraldusi tehase soojuselektrijaamas, katelde remonti, seadmete automatiseerimist ja veel palju muud.

Filtri paigaldamine tahkesoojuskandjale ongi selle programmi esimene etapp.
Lott tõstis ka esile, et neid on kontrollinud keskkonnainspektsioon, kuid mingeid ettekirjutusi või trahve tehtud pole.

«Õhuseiret on teostatud pidevalt, ilma keskkonnaorganisatsioonide poolse kontrollita poleks võimalikki tehasel Eestis töötada,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles