Sester: Praxise analüüs kinnitab, et IRL on oma ettepanekuga õigel teel

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Sester
Sven Sester Foto: Peeter Langovits / Postimees

Kommenteerides Praxise kommentaare IRLi madalapalgaliste maksuvabastuse eelnõule, ütles Sven Sester, et Praxise analüüs näitab, et IRL on oma ettepanekuga õigel teel.

«IRLi ettepaneku sisu ongi see, et töötamine oleks tasuvam kui toetustest elamine ja inimesed saaksid sotsiaaltoetuste asemel palka. Seda suunda Praxise analüüs ka kinnitab,» toonitas Sester.

Kommenteerides Praxise välja toodud marginaalset maksumäära ütles Sester, et olulisem on see, et näiteks 600 eurot teenival inimesel väheneb tegelik maksumäär rohkem kui kaks korda. «Vaatame rahanumbreid. Tegelik tulumaksumäär on 600 eurose palgaga inimesel tänu IRLi madalapalgaliste maksuvabastusele üle kahe korra madalam. Maksumäär väheneb 14,9 protsendilt 6,6 protsendile» ütles Sester.

Praxise välja toodud probleemid vajaduspõhise peretoetusega eksisteerivad ka praegu. Praxise kirjeldatud mõju «vajaduspõhistele» peretoetustele on ka maksuvaba tulu tõstmisel ja maksumäära üldisel langetamisel. Ka siis võib mõne inimese tulu kasvada mõne euro võrra ja ületada toetusele kvalifitseerumise piiri. «Kui on vaja teha parandusi meie sotsiaaltoetuste

süsteemis, oleme siin loomulikud muutustele avatud,» ütles Sester.

IRLi väljakäidud madalapalgaliste maksuvabastuse reformi tulemusena saab alla 500 euro teeniv inimene kuus kuni 69 eurot rohkem raha kätte ja enam tulumaksu ei maksa.

Sealt edasi kuni 846 euroni sõltuks tulumaksuvabastuse suurus inimese palgast: mida väiksem on sissetulek, seda suurem on maksuvabastus. Reform puudutab ca 300 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles