Uuring: USA enimmüüdud ravimite hinnad on nelja aastaga seitsmekordistunud

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aprillikuine meeleavaldus Montpellier's Lõuna-prantsusmaal, Gilead Sciences'i toodetava C-hepatiidiravimi Sovaldi kõrge hinna vastu.
Aprillikuine meeleavaldus Montpellier's Lõuna-prantsusmaal, Gilead Sciences'i toodetava C-hepatiidiravimi Sovaldi kõrge hinna vastu. Foto: SYLVAIN THOMAS / AFP

Aastane mediaanhind sajal USAs enim müüdud ravimil on tõusnud üle seitsme korra 2010 aastaga võrreldes, kirjutab analüüsifirma EvaluatePharma oma värskes analüüsis.

Kui neli aastat tagasi ulatus nelja esisaja ravimi aastase kuuri maksumus 100 000 USA dollarini, siis nüüd on nii kalleid ravimeid esisajas tervelt seitse. Ravimibestselleri mediaanhind on aga 9396 dollarit võrreldes 1258 dollariga 2010. aastal.

Uuring kinnitab ühtlasi viimase aja trendi, et ravimifirmad keskenduvad aina rohkem haruldaste haiguste ravile: mediaanelanikkond, kes tipp-100 ravimit tarbib, on kahanenud ligi viis korda.

Kui 2010 juhtis edetabelit Sanofi verepaksendaja Plavix, mida kasutas üle viie miljoni ameeriklase ja mis tõi firmale käivet 1200 dollarit patsiendi kohta aastas, siis tänavu on müügihitt Gileadi C-tüüpi hepatiidi ravim Sovaldi, mille patsiente on 135 000, aga mille aastase kuuri tulu tootjafirmale on keskeltläbi 56 000 dollarit.

Analüüsis esiletoodud suundumused ei ole USA valitsusel tähelepanuta jäänud, kirjutab EvaluatePharma portaal EPVantage — valitsuse prognooside kohaselt kasvavad USA kulutused retseptiravimitele 6,8 protsenti aastas ja see on kulude kasvult üks juhtivaid sektoreid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles