Shelli pealik õigustas naftapuurimist

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapuurtorn
Naftapuurtorn Foto: SCANPIX

Royal Dutch Shell astus eile välja süvamerepuurimiste kaitseks, avalikustades ühtlasi praktiliselt kahekordistunud teise kvartali kasumi.


Shelli tegevjuht Peter Voser ütles, et Mehhiko lahe naftaleke on tragöödia, mis puudutab meid kõiki, kuid väitis, et süvamerepuurimistega tuleb igal juhul jätkata.

«Globaalses energiatootmises on süvamerepuurimistel täita oluline roll, mis mitmekesistab tarneallikaid ja soodustab toodangu kasvu, tagades ühtlasi jätkusuutlikud investeeringud tehnoloogiasse, tööhõivesse ja teenustesektorisse,» ütles Voser pressiteate vahendusel.

Shelli teise kvartali kasum kasvas 94 protsendi võrra - 4,53 miljardi dollari peale.
Nagu võiski oodata, jäeti teise kvartali dividendid 42 sendile aktsiast. Shelli B-aktsiad tõusid enne lõunat Londoni börsil 0,6 protsendi võrra 17,17 naela peale.

Shelli rivaal BP, mis Mehhiko lahe naftalekke tõttu dividendimaksed on peatanud, kandis teisipäeval teise kvartali kohta ette 17 miljardi dollari suuruse kahjumi.

Shell lootis müüa aastatel 2010-2011 ligikaudu 7-8 miljardi dollari väärtuses varasid, kuid ütles, et kuna globaalmajandusest tuleb niivõrd segaseid signaale, siis ei või müügis sugugi kindel olla.

«Naftahinnad on tänavu olnud stabiilsed, kuid naftatöötluse tulud, naftatoodete nõudlus ja maagaasi hetkehinnad on kõik suure surve all,» ütles Voser.

Teise kvartali nafta- ja gaasitoodang kasvas aastatagusega võrreldes 5 protsendi võrra - 3,11 miljoni naftabarreli ekvivalendini päevas.

Copyright The Financial Times Limited 2010.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles