Kui pikk on taaratšeki kehtivusaeg?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taaratšekk luitub kiiresti, seetõttu tuleks see võimalikult kiiresti rahaks vahetada.
Taaratšekk luitub kiiresti, seetõttu tuleks see võimalikult kiiresti rahaks vahetada. Foto: Sille Annuk / Postimees

Mida tähendab taara-automaadi väljastatud  panditšekil termin «soovitav kasutusaeg kolm kuud»? Seglub, et  kauplused on kohustatud vastu võtma ka vanemaid tšekke, kuid tekst tšekil peab olema loetav.

Võru Tarbijate ühistu pearaamatupidaja Ene Heinaste sõnul ei ole keegi dikteerinud, mitu päeva peab kliendile tšeki rahaks vahetamiseks aega andma. «Taaratagastusautomaatide müüja küsib, mitmele päevale ta seadistab, ja siis seadistataksegi. Eestis on kauplusi, kus taara toojale antakse tšeki rahaks tegemiseks vaid üks päev,» ütles Heinaste Võrumaa Teatajale.

Kuigi tšekil on kehtivusajaks märgitud seitse päeva, makstakse Maksimarketites raha välja ka aegunud tšeki eest. «Kui taaratšekk väga luitunud pole, võtame ta ikka vastu,» kinnitas Postimehele ka Laagri Maksimarketi infoleti töötaja.

«Võlaõigusseadusele toetudes tuleks kuni kolme aasta vanune tšekk rahaks vahetada. Kehtivusaeg on vaid inimeste tagantkiirustamiseks: tšekk on ju kehval paberil ja kui sellelt on kustunud kaupluse nimi, kuhu taara toodi, ja summa, siis see enam ei kehti,» lisas Heinaste.

«Jaekaupluste puhul on probleemideks, et avaldamata on pandi hind või on see avaldatud eksitavalt ja ebaselgelt,» ütles Tarbijakaitseameti tarbijapoliitika osakona juhataja Hanna Turetski-Toomik.
Tarbijakaitseameti peainspektor Jüri Orlo viitas pakendiseadusele, kus on kirjas: «Tasutud tagatisraha tagastatakse, kui lõppkasutaja või tarbija viib mõistlikus koguses pakendit, millele on kehtestatud tagatisraha, kauba müügikohta või selle vahetus läheduses selleks ettenähtud kohta.»

«Seega pole raha kättesaamise aeg piiratud ja raha peab saama ükskõik kui vana tšeki eest,» lisas Orlo.

Tšekk peab tema sõnul aga muidugi olema loetav. Kuna paber, millele tšekid trükitakse, on üldjuhul kehvake, siis ei maksa neid väga kaua enda käes hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles