Nafta hind on suvest saadik languses

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Pm

Euroopa ja Hiina majanduskasvu aeglustumine on vähendanud nõudlust nafta ja naftasaaduste järele, pakkumine on see-eest kasvanud.

Suuremad kütusemüüjad rõõmustasid nädala alguses mootorsõidukite omanikke bensiini ja diislikütuse jaehinna langetamisega ühe sendi võrra. Hinnalangust oli oodata juba varem, sest alates südasuvest on nafta hind langenud enam kui kümnendiku võrra. Esmaspäeval langes nafta hind kahe aasta madalaimale tasemele.

Nafta hinna languse põhjuseks on väike nõudlus, mis on väikseim alates 2011. aastast. Rahvusvaheline Energeetikaagentuur (IEA), mille liige on alates eelmise aasta sügisest ka Eesti, ütles värskes raportis, et nõudluse kahanemine oli teises kvartalis märkimisväärne. Nõudluse kahanemise põhjuseks on majanduskasvu aeglustumine Euroopas ja Hiinas.

«Samal ajal kui pakkumise kasvule Põhja-Ameerikas on pööratud üsna suurt tähelepanu, on nõudluse kahanemist pandud tähele vähem,» kirjutab IEA oma raportis.

Raporti autori Antoine Halffi sõnul on nafta oluline indikaator ning võib-olla taastub maailma majandus aeglasemalt, kui me arvame. «Samal ajal näeme üha enam struktuurseid muutusi tarbijate käitumises ning pöördumises efektiivsemate tehnoloogiate poole,» sõnas Halff.

Samal ajal kui nõudlus kahaneb, pakkumine hoopis kasvab. Väljapool Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) on tootmise kasv suurim alates 1980. aastatest, mil võeti kasutusele Põhjamere naftaväljad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles