Autotootjad vähendavad Venemaal tootmist

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Opel Astrate koostamine General Motorsi tehases Peterburis.
Opel Astrate koostamine General Motorsi tehases Peterburis. Foto: Vadim Zhernov / ITAR-TASS

Ukraina sõja ja sanktsioonide tõttu valitsev kehv majandusseis Venemaal rõhub ka autotootjaid. Üleeile teatas näiteks General Motorsi gruppi kuuluv Opel, et vähendab töökoormust oma Peterburi tehases ühe vahetuseni.

«Ettevõte pakub kompensatsioonipakette, et innustada töötajaid vabatahtlikult lahkuma,» teatas Opel oma pressiteates. Reutersi andmeil väheneb töökohtade arv tehases 500 võrra.

«2013 aastal oli Venemaa meie kõige suurem turg Ühendkuningriigi ja Saksamaa järel ning seal on praegu keerulised ajad,» ütles Karl-Thomas Neumann, Opeli juhatuse esimees. «Ehkki me usume Venemaa potentsiaali pikemas perspektiivis, on müük ja hinnad surve all, sest rubla kurss jätkab langemist. Et see mõjutab Opeli grupi majandustulemusi ning jätkub kogu järelejäänud aasta, võtame tarvitusele meetmed riskide piiramiseks ja kursil püsimiseks.»

Peterburi tehases toodetakse Opel Astra ja Chevrolet Cruze mudeleid.

Rubla on praegu USA dollari suhtes rekordiliselt madalal, samuti rõhuvad autotootjaid Lääne sanktsioonid Venemaa vastu. «Nõudlus on viimasel ajal kukkunud püstloodis, ning keegi Venemaal autosid tootvatest ettevõtetest ei pääse kärbetest,» ütles Reutersile Tatjana Hristova, turu-uuringufirma IHS analüütik.

Tootmine Venemaal võib Hristova hinnangul tänavu kukkuda 14 protsenti 2,4 miljoni autoni, ning väheneda veel 6,5 protsenti järgmisel aastal.

Siiski on Neumanni sõnul endiselt jõus investeerimisplaanid General Motorsi ühisettevõttesse vene autotootja AvtoVAZiga. Nimelt plaanivad ettevõtted juurutada Chevrolet-Niva maasturi järgmise põlvkonna.

Ka AvtoVAZi puudutab raske majandusolukord. Ettevõte teatas eelmisel kuul, et vähendab tootmist 25 000 Lada võrra perioodil septembrist novembrini. Töötajatele makstakse siiski täispalk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles