Detroiti tarbijaid tabas vanade veearvete uputus

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mahajäetud elumaja Detroidi piiril, taamal General Motorsi peakorteri pilvelõhkuja.
Mahajäetud elumaja Detroidi piiril, taamal General Motorsi peakorteri pilvelõhkuja. Foto: Rebecca Cook / Reuters

Aastakümneid vaatas Detroit elanike kasvavatele veearvetele läbi sõrmede. Pankrotistunud suurlinnas on jõudnud kätte tasumise tund.

Linnavõimude lodevuse tõttu polnud elanikel erilist motivatsiooni veearveid tasuda ega seda ka kokku hoida, kirjutab The Economist. Veelgi hullemaks ajasid olukorra «metalliotsijad», kes hüljatud majadest torud pihta panid ja vanametalliks müüsid – jättes vee vabalt voolama.

Osana linna pankrotimenetlusest saadetakse nüüd inimestele veearveid koos ähvardusega kraanid kinni keerata. Paljud on pahased.

Ühel hiljutisel pärastlõunal lookles Detroiti veeameti kvartali ümber järjekord, hoiatuskirjad pihus.

Ühe naisterahva arvel ilutses 700-dollariline «pärandus» kasutatud vee eest korteris, kuhu ta just äsja oli kolinud. Mitmete inimeste arved oli neljakohalised.

Nagu kirjeldas kuivale jäänud elanikele pudelivett tarniva Detroit Water Brigade’i töötaja, teab tema vähemalt ühte inimest, kes tünni vihmavett kogub ning seda kolm korda läbi marli laseb enne kui joob.

Adella Hightower – vanaema, kelle katuse all elab mitmeid põlvkondi sugulasi – on olnud ilma kraaniveeta juba kaks aastat. Joogivett on majja toodud pudelitega, vannis käimiseks tõmmati naaberkrundilt voolik. Teisel pool teed on mitmed keldrid vett triiki täis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles