Ka USA kehtestas Venemaale uued sanktsioonid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kehtestas sanktsioonid ka Sberbanki suhtes.
USA kehtestas sanktsioonid ka Sberbanki suhtes. Foto: SCANPIX

USA kehtestas reedel Ukraina-vastase agressiooni tõttu Venemaale uued sanktsioonid, need puudutavad suurpanka Sberbank ning tähtsamaid energeetika- ning tehnoloogiaettevõtteid.

Washingtoni sanktsioonid puudutavad Vene Sberbanki, gaasijuhtmehiidu Transneft, energeetikaettevõtteid Lukoil, Gazpromneft ning Surgutneftgas ning riiklikku tehnoloogiakontserni Rostec.

Reedel jõustusid ka Euroopa Liidu uued Vene-vastased sanktsioonid.

«Võttes arvesse Venemaa otsest sõjalist sekkumist ning ilmselgeid püüdlusi Ukraina destabiliseerimiseks, karmistame täna oma Vene-vastaseid sanktsioone koos meie Euroopa liitlastega,» ütles USA rahandusminister Jacob Lew reedel.

«Need sammud on näiteks rahvusvahelise üldsuse jätkuvast, Vene agressiooni vastasest otsustavusest,» ütles ta.

Rostecil ja Sberbankil keelatakse USA-s emiteerida enam kui 30-päevased võlakirju. VTB panga, Moskva panga ja Vene põllumajanduspanga suhtes, kellele Washington on juba sanktsioonid kehtestanud, rakendub samasugune piirang.

Gazpromnefti ja Transnefti puhul rakendub 90-päevane keeld.

Keelatud on Lukoilile, Gazpromile ning Surgutneftgasile igasuguse toetuse, vahendite või tehnoloogia võimaldamine Arktika piirkonnas nafta- ning gaasiuuringuteks ja kõikjal avamere- ning põlevkiviuuringuteks.

Samasugused sanktsioonid määrati naftahiiule Rosneftile, kellele USA oli juba varasemalt karistusmeetmed kehtestanud.

«Vene majanduslik ning diplomaatiline isolatsioon kasvab proportsionaalselt lõhega Moskva sõnade ja tegude vahel,» ütles Lew.

Ühtlasi külmutatakse viie Vene riiklikku kaitse- ning kõrgtehnoloogiafirma varad Ühendriikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles