Hinge vaakuv Hotronic kandib kliente tütarfirmasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvafirmal Hotronic ei ole raha, et maksta töötajatele palka ja hoida oma sõidukite kered korras.
Turvafirmal Hotronic ei ole raha, et maksta töötajatele palka ja hoida oma sõidukite kered korras. Foto: Raigo Pajula

Turvafirma Hotronic on maksuvõlgu kogunud alates eelmise aasta augustist, töötajatel on palk saamata alates juunist ning juuli algul alustas ettevõte klientide kantimisega tütarfirmasse.



Teisipäeval laekus vihje, mille kohaselt ei ole Hotronicu töötajatele juuni eest palka makstud. Samuti kinnitas allikas, et firma kontod on arestitud ja töötajatele on pikemat aega venitatud maksujõetusest teatamisega.

Nii eile kui ka üleeile ei õnnestunud toimetusel 1992. aastal asutatud ettevõtte juhi Andrus Prousiga ühendust saada. Firma sekretär vastas, et Prous pole sel nädalal Tallinnas ning esitatud küsimustele vastab ta järgmise nädala esimestel päevadel.
Seda, miks Prous meilidele ainult Tallinnas vastab, ei osanud sekretär kommenteerida.

Ettevõte kandib kliente

E24-le laekunud info kohaselt on Hotronic hakanud oma praeguseid kliente üle kantima Hotronicu kontserni firmasse, mis on veel maksuvõlast puhas. Tegevust võib seletada sooviga olla jätkuvalt võimeline osalema riigihangetel.

Kirjas seisab, et seoses Hotronic Grupi reorganiseerimisega hakkab valveseadmete hooldusega tegelema Hotronic Lääne. Samas kinnitatakse, et kõik kontaktid ja tehnikud jäävad samaks.

Alates 4. juunist ei ole Hotronicul oma tütarettevõtte Hotronic Läänega mingeid seoseid. Alates samast kuupäevast on äriregistri andmetel Hotronic Lääne ainukeseks osanikuks Ants Jupaschevski, kes on samas ka Hotronicu Pärnu esinduse juht. Proust on äriregistri andmetel kõik seosed Hotronic Läänega lõpetanud.

Rahandusministeeriumi riigihangete ja riigiabi osakonna juhataja kohusetäitja Agris Peedu sõnul on selline tegevus riigi riigile tuttav, ent siiski mitte tavaline.

«Tegelikult ei ole see praegune tendents. See oli tendents ajal, kui rääkisime sellisest asjast nagu masu,» rääkis ta. «Kindlasti firmad tegid seda ja moodustasid n-ö keha, mille järel loodi kas siis pikem või lühem nimetus, mis oli üpriski sarnane tema eelmise nimetusega.»

Peedu hinnangul ei pruugi ka maksuvõlast vaba keha tekitamine veel firmat hankel aidata.

«Vahel peab enda tausta kohta esitama näiteks kolme viimase aasta lepingud, et tõestada oma pädevust. Ja kui sellel uuel kehal lepinguid ei ole, siis ei saa see uus keha lihtsalt osaleda,» rääkis ta.

«Praegune tendents seoses vaidluskomisjoni otsustega on see, et pakkujad muudavad oma maksude deklaratsioone nii, et saavad maksuvõlast puhtaks,» lisas Peedu.

Ühinemine jäi ära

Hotronic pidas ka liitumisläbirääkimisi turvafirmaga Securitas, mis lõppesid 8. juulil teatega, et ühinemist ei toimu.

Securitas Eesti tegevdirektori Ergo Oolupi sõnul olid nad huvitatud osaluse omandamisest.

«Securitas on sellistes läbirääkimistes alati põhjalikult kaalutlev otsustaja, mistõttu uurisime süvendatult ASi Hotronic ja Hotronic Security OÜ olukorda. Saadud informatsiooni alusel otsustas Securitas ühinemisläbirääkimised siiski lõpetada,» avas ta tehingu katkijäämise tagamaid.

Alates eelmise aasta augustist riigile maksude eest võlgu oleva ASi Hotronic maksuvõlg oli eilseks tõusnud 3,1 miljoni kroonini.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles