Taavi Veskimägi: maksualanduste ära jätmisest ju ei piisa

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Veskimägi
Taavi Veskimägi Foto: Peeter Langovits

Liiga palju riigieelarve kuludest on headel aegadel seadustega ära lubatud ja rasketel aegadel on seetõttu raske kulusid koomale tõmmata, peaminister ja rahandusminister peaksid pakkuma tervikliku kava selliste jäikade kulutamise lubaduste vähendamiseks.


«Maksualanduste ära jätmisest ju ei piisa, et eelarve tasakaalu saada,» ütles riigikogu liige Taavi Veskimägi IRL'ist.

Veskimäe sõnul pole maksualanduste ära jätmine eelarvetasakaalu mõttes peamine probleem.

«Riigi kulud tuleb ümber struktureerida, et eelarve tasakaalu saada ja tagada ka uue majanduskasvu eeldused,» ütles Veskimägi.

Headel aegadel on liiga paljudele valdkondade kulud seotud jäigalt mõne üksiku maksu laekumisega või muu näitajaga. «Kui eelarvet on vaja vähendada, siis just säärased lubadused muudavad kulude tuludega vastavusse viimise väga raskeks,» sõnas Veskimägi.

«Vanade Euroopa riikide võlakoormad on alguse saanud nimelt kulude jäiga ette ära lubamise tõttu,» märkis Veskimägi. «Kõige halvem tee on kirjutada seadustega ette jäik kulubaas.»

Peaminister võtku juhtohjad kätte

Veskimäe sõnul peaks peaminister ja rahandusminister tulema välja struktuursete reformide tervikplaaniga. Peaks ära näitama, kus põhimõttelisi muudatusi teha. Ei saa jääda ootama üksikute ministrite ettepanekuid kärbete osas.

«Peale valitsuse ei saa terviklikku ja teoks tehtavat reformide kava Eestis keegi teha,» sõnas Veskimägi.

Kevadise negatiivse lisaeelarve meetodiga lihtsalt protsente vähendades ei saa teha eelarvet, mis tagaks riigi arengu. Eelarve jäikusest tuleb lahti saada ja paigutada raha kasvu tagavatesse valdkondadesse.

«Eelarve paindlikkus oleks hea asi ka tulevikku vaadates,» ütles riigikogu liige Taavi Veskimägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles