Mais suurenes enim metalli väljavedu

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Mais suurenes aasta taguse ajaga võrreldes eksport kõigis kaubajaotistes, enim aga metalli ja metalltoodete väljaveos.

Võrreldes eelmise aasta maiga suurenes metalli ja metalltoodete eksport 0,7 miljardit krooni, kusjuures neid veeti peamiselt Soome ja Türki, teatas statistikaamet.

Masinate ja seadmete väljavedu moodustas mais 19 protsenti Eesti koguekspordist, teisel kohal olid mineraalsed tooted 18 protsendiga.

Mineraalsete toodete, sealhulgas bensiini, põlevkiviõli ja elektrienergia, eksport suurenes 42 protsenti.

Mais eksportis Eesti kaupu jooksevhindades 11,3 miljardi krooni väärtuses ja importis 12,5 miljardi krooni eest.

Mullu maiga võrreldes kasvas eksport enam kui kolmandiku (38 protsenti ehk 3,1 miljardit krooni) ja import ligi poole võrra (47 protsenti ehk 4 miljardit krooni). Kaubavahetuse puudujääk oli 1,2 miljardit krooni, mis oli ligi neli korda suurem kui eelmise aasta mais.

Mais imporditi Eestisse kõige rohkem mineraalseid tooteid (23 protsenti Eesti koguimpordist) ning masinaid ja seadmeid (20 protsenti).

Kõikide peamiste kaubajaotiste importkäibed suurenesid mulluse maiga võrreldes. Enim suurenes mineraalsete toodete ning masinate ja seadmete sissevedu.

Peamised riigid, kuhu Eestist mais kaupu eksporditi, olid Soome (17 protsenti), Rootsi (13 protsenti) ja Läti (9 protsenti Eesti koguekspordist).

Soome viidi kõige rohkem elektrimasinaid, mööblit, puitu ja puittooteid, Rootsi elektrimasinaid, puitu ja puittooteid, Lätti kütuseid, sõidukeid ja nende osi.

Võrreldes eelmise aasta maiga suurenes enim eksport Ameerika Ühendriikidesse ja Rootsi.

Peamised riigid, kust Eestisse mais kaupu imporditi, olid Soome (15 protsenti Eesti koguimpordist), Saksamaa ja Leedu (mõlemast 11 protsenti).

Soomest ja Leedust imporditi enim kütuseid, Saksamaalt mehhaanilisi seadmeid, sõidukeid ja nende osi. Kõige rohkem suurenes sissevedu Soomest, Leedust ja Saksamaalt.

Eurostati andmetel suurenes mais Euroopa Liidu riikide eksportkäive 22 protsenti võrreldes möödunud aasta maiga.

Aprilliga võrreldes kasvas mais Eestist eksport 7 protsenti, import Eestisse 14 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles