Nostalgilised hetked MSN Messengeriga

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MSN Messenger
MSN Messenger Foto: Repro

Pärast 15 aastat võib konstateerida ühe järjekordse ajastu lõppu – Microsoft MSN Messenger oktoobri lõpust enam ei tööta.

MSN tuletab meelde nostalgilisi helisid, mis vestlusaknasse kirjutamisega teisele poolele teada andis, et uus sõnum on saabunud, kirjutab news.au.com.

1999. aastal alustanud vestlusprogramm oli tollane viis interneti teel suhtlemiseks enne Facebooki, Twitterit ja WhatsAppi. MSNi kasutati menukalt – sel oli sadu miljoneid kliente. Kuni möödunud kümnendi keskpaigani oli see endiselt populaarne, kuid siis ostis Microsoft Skype’i ning hakkas MSNi osatähtsust järk-järgult vähendama. Ning kuna samal ajal hakkas populaarseks muutuma ka telefonis suhtlemine, jäigi MSN Messenger üha enam tagaplaanile.

Siiski (uue nimega Windows Live Messenger) elas MSN Messenger oma elu läänemaailmas ära ja kandus edasi Hiinasse, kuid ka seal on selle aeg tänaseks ümber saamas. Alates 31. oktoobrist pole see sealsetele kasutajatele enam kättesaadav. Senistele klientidele annab Microsoft 2 dollarit krediiti, et nad oma suhtlusprogrammi Skype’i vastu välja vahetaksid.

Enne, kui lõplikult MSN Messengeriga hüvasti jätame, tuletame nostalgiliselt selle internetiajaloo tähekese kõrghetki hea sõnaga meelde.

VSA (Vanus, sugu ja asukoht)

Paljudele inimestele tähendas MSN Messengeri ilmumine esimest kokkupuudet kirjalikul teel suhtluses. Vanus, sugu ja asukoht olid need parameetrid, mida vestluskaaslase kohta teada tahtsime, teadmata tegelikult, kas teisel pool ekraani istub see, kellega tahaksime suhelda või hoopis mõni keskealine õnnekatsuja. Tegelikult enamik meist valetasid enda kohta. See jäi Facebooki-eelsesse aega, mil tahtsime end ägedamatena näidata.

Emotikonid

Ammu enne emotikone kasutas MSN smailisid, mida sai vestlusaknasse sisestada. Oli suur kataloog, mille hulgast sai valdavalt kollastes toonides ikoone valida ja nii vestlusi kirevamaks muuta. Polnud paremat tunnet, kui lisada teksti sekka punane süda ning saada vastuseks silma pilgutav ikoon.

Müksatused

Sind ignoreeritakse? Tahad saada oma vestluspartneri tähelepanu? MSN Messengeri üheks lisaks oli müksamine (ingl k nudge), millega sai teise poole vestlusakna värisema panna. See oli tüütu ja just sel samal põhjusel oli see ka äge.

Staatused

Staatust või märklauset võime seostada tänases ajahetkes Facebookiga, aga MSN oli üks esimesi, kes tegelikult sellise «kuulutusvõimaluse» tekitas, kus sai oma nime all anda märku, mida tunneme, mõtleme jne. Sageli olid need mõned lääged laulusõnad, millega tahtsime end näidata väga sügavate ja elutarkadena.

BRB

«Olen varsti tagasi» (ingl k Be right back või BRB). Nagu lojaalsed labradorid lubasime oma «omanikule», et naaseme peagi.

*

MSNi kasutamise lõpetamisest saadik võib veendunult öelda, et oleme tärni või ülakoma kasutamist kordades vähenenud. See pisike sümbol risustas meie vestlusi, kuna kirjutasime teksti kiiruga ning tegime kohutavaid kirjavigu. Siiski - tärn oli hea vahend näiteks ebatsensuursemad sõnad ära peita.

Telefoniliin sai kinni trükitud

Ajal, mil interneti sai kasutada läbi telefoniliini, tähendas neile majapidamistele, kes landline’i kasutasid, et samal ajal ei saanud kõnesid vastu võtta ega ka välja helistada. Sel ajal polnud ka mobiiltelefonid veel nii levinud, seega tuli vestlemiseks kasutada MSNi, kuhu võis end tundideks unustada. Õdede ja vendade vahelised riiud ja arvutikasutustundide jagamised tipnesid vanemate möirgetega, kes just avastasid, millistesse kõrgustesse telefoniarved kasvanud on.

Vaikne trükkimine

Et mitte vihahoogude all kannatavaid vanemaid veelgi rohkem närvi ajada, pidime pidevalt lihvima oma oskusi, et õppida vaikuses vana kohmaka klaviatuuri klahvidel varaste hommikutundideni tippima. Eesmärk oli vanemaid mitte üles ajada. Tšättimine jätkus mõistagi järgmise hilisõhtuni. Teine vajalik oskus oli mõne tüütu vestluskaaslasega vestluse lõpetamine. Selleks mõtlesime sageli mõne vabanduse välja, et ei peaks tema peale enam oma väärtuslikku aega kulutama.

Rööprähklemine

MSNi kasutamine toimus enamasti kohe pärast kooli. Kuigi samal ajal pidanuks me usinalt kodutöid tegema, laveerisime mitme erineva vestlusakna vahel. Kindlasti sealt saigi alguse moodsat eesti keelt kasutades rööprähklemine (ingl k multitasking). Vähemalt nii meeldib meile endile mõelda, et sai.

Vabandust, vale inimene!

Kuigi olime osavad ujuma ühest vestlusest teise, tuli ikka ette olukordi, kui kirjutasime teksti kellegi valesse aknasse. Kui piinlik! Sellisel juhul ei saanud vestluspartner mitte ainult teada, et vestled lisaks veel kellegi teisega, vaid ka seda, et klatšid teda ennast kellegi kolmandaga taga. Mõnikord võis see olla aga trikk – näida, et kirjutasid «kogemata», tegelikult tahtsid aga tähelepanu ja märku anda, et oled vestluspartnerist sisse võetud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles