USA pangad valmistuvad brittide lahkumiseks euroliidust

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister David Cameron
Suurbritannia peaminister David Cameron Foto: AFP / Scanpix

Wall Street jälgib tähelepanelikult Suurbritannia eemaldumist Euroopa Liidust ning plaanib teatud tegevuste üleviimist Londonist Iirimaale.

Bank of America, Citigroupi ja Morgan Stanley allikad allikad ütlesid Financial Timesile, et nn «Brexiti» puhul [British exit ehk Britannia väljumine] jääks ilmselt sõelale Dublin.

Allikate sõnutsi on plaanid küll veel varajases staadiumis, kuid USA pankade jaoks on siiski oluline olla valmis euroala pangandusliidu tekkeks – mis ähvardab Suurbritannia isoleerida – ning arvestada viimase võimaliku väljumisega Euroopa Liidust.

Olukorras kus Euroopa Keskpank valmistub euroala suurimaid panku oma kontrolli alla võtma – jutt käib käesolevast aastast – kardavad mõnede USA pankade tegevjuhid kiilu löömist Briti ja ülejäänud Euroopa finantssüsteemide vahele.

Mõned vaatlejad mainivad Londoni alternatiividena Frankfurti või Pariisi, aga Iirimaa eelised ameeriklaste silmis oleksid sealne madal ettevõtlusmaks, inglise keelt kõnelev elanikkond ja inglisepärane õigusruum. «Dublin müüb end hetkel väga agaralt,» ütles üks pankur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles