Puuviljal hallituse leidumine on tema sõnul täiesti normaalne, sest just sealt hakkabki puuvili hiljem mädanema. «See, et pesemata pindadel on baktereid ning ka muud mikrofloorat, on loogiline, sest ega nektariinid pole steriilsed ning neid käidelnud töötajate käed ja transpordipinnad, nt kastid, pole ideaalselt puhtad,» rääkis Eesti Maaülikooli toiduhügieeni professor Mati Roasto.
Meie katses olnud pesemata nektariini bakterite arvu hindas ta pigem väikeseks, sest näiteks ühes grammis loomade nahapinna mustuses võib olla sadu miljoneid baktereid. «Selline üldarv ei tohiks ehmatada, vaid näitab lihtsalt puu- ja juurviljade pesemise vajalikkust,» lisas ta.
Katse tulemused tõestasid Roasto hinnangul hästi, kui tõhus on puuviljade korralik pesemine voolava vee all. «On tõenäoline, et nende bakterite hulgas võib leiduda patogeene (haigustekitajaid), aga mida vähem neid on, seda väiksem on tõenäosus haigestuda,» selgitas professor.
Puuviljade pesemise eesmärk polegi tema sõnul saavutada täielikku puhtust (rääkimata steriilsusest), vaid viia bakterite arv tasemele, mis vähendaks haigestumise ohtu.
Kui bakterite arv oleks pesemata nektariinidel olnud liiga väike, oleks see teadlase hinnangul olnud pigem ohumärk, sest annaks tunnistust, et puuvilju on ohtralt kemikaalidega pritsitud. «Kui valida, kas keemiline või mikrobioloogiline oht, siis mina valiksin pigem viimase, sest seda on lihtsam kõrvaldada,» sõnas Roasto.
Samuti tuletas teadlane meelde, et mikroobide kõrge arv on ohtlik eelkõige siis, kui tegemist on tõvestava floora esindajatega. «Voolava vee all puu- ja juurviljade pesemine peaks olema piisav vähemasti toidu pinnal oleva mikrofloora oluliseks vähendamiseks ning seega ka toiduohutuse tagamisel. Toidu keemiliste ohtudega ei pruugi olukord niisama lihtne olla,» toonitas ta.