Oskustöölised peavad loobuma kodukohas töötamisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Hekotek valmistab puidutöötlemise tehnoloogia seadmeid.
AS Hekotek valmistab puidutöötlemise tehnoloogia seadmeid. Foto: Jaanus Lensment / Postimees / Scanpix

Oskustööliste põud kummitab pea kõiki tööstusettevõtteid ja see probleem üha süveneb.

Eelmise nädala lõpul tekitas Läänemaa elanikes paanikat PKC Groupi Haapsalu tehase sulgemine, kuna aasta lõpuks koondatakse 347 töölist. Tehase sulgemist põhjendati justnimelt töökäte vähesusega.

CV Online turundusjuhi Heiko Grossi sõnul on hetkel Eestis kõigi valdkondade peale kokku umbes 200 tööpakkumist oskustöölistele.

Osaühing TMB Element toodab Tartus monteeritavaid raudbetoonelemente ning oskustööliste vajadus on suur. Ettevõtte juhataja Taavi Vesperi sõnul ei ole nende ettevõttes ja Soome samalaadsetes ettevõtetes pakutav palgavahe suur, kuigi inimeste ajudesse on kinnistunud arusaam, et vahe on vähemalt kahekordne. Hetkel oleks TMB Elementil kindlasti vaja 10-20 oskustöölist, tunnistas Vesper.

Tartusse tulevad oskustöölised suuremas osas Lõuna-Eestist, Põlvast ja Võrust, tunnistas Vesper. «Üldiselt sõidetakse igapäevaselt, 3-4 meest autos, samuti on ka võetud üürikorterid, kuid nädalavahetuseks sõidetakse koju,» selgitas Vesper.

Hekotek on puidutöötlemise tehnoloogia seadmeid projekteeriv ja valmistav masinaehitusettevõte Harjumaal. «Meie töötajate elukohajärgne geograafia on lai,» ütles Hekotekis  kakskümmend aastat tsehhijuhatajana töötanud Vahur Eggert.

Hekoteki tööstus asub Tallinnast 13 kilomeetri kaugusel Jüris, kuid oskustöölised käivad tööle Tartust, Paidest, Raplast, Märjamaalt, Paliverest ja loomulikult Tallinna ning selle lähiümbruse. «Kaugelt? Jah! Järelikult on nad head spetsialistid, või õigemini nendest on saanud head spetsialistid,» tunnistas Eggert.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts ütles Haapsalus üle jäävate oskustööliste edasisi võimalusi kommenteerides, et kindlasti üsna paljud koondatavatest leiab endale töö.

Pikemalt loe neljapäevasest Postimehe paberlehest või Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles