Idanaabri toit hakkab embargo mõjul juba kallinema

Andres Reimer
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra lõhe Peterburi turul. Peale sanktsioone asendatakse see Tšiilist pärit toodanguga.
Norra lõhe Peterburi turul. Peale sanktsioone asendatakse see Tšiilist pärit toodanguga. Foto: SCANPIX

Venemaa juhtivaid kaubandusfirmasid X5 Retail Group teatas punase kala ja krevettide sisseostuhindade tõusust viiendiku võrra.

Põllumajandusminister Nikolai Fjodorov tõttas uudistelehe Kommersant vahendusel kaupmehi hoiatama, et hinnatõusu juhtumitega asuvad tegelema Venemaa õiguskaitseorganid.

Kolme tuntud kaubandusketti Pjatjorotška, Perekrestok ja Karusel haldav X5 sai oma krevetitarnijalt teate, et alates 11. augustist  tõusevad nende lülijalgsete hulgihinnad 20-30 protsenti. Hinnatõusu põhjendatakse transpordi ja hoiustamiskulude tõusuga ning tarnijatepoolse üle minekuga ettemaksusüsteemile.

Kaubandusministeeriumile polnud eilseks veel ettevõtjate taotlusi hindade tõstmiseks laekunud, kuid ametnikud kinnitasid, et nad on valmis ära kuulama ka mitteametlikke teateid.

Kaubandusfirma SK Riteil selgitas Kommersandile, et hinnatõus ei puuduta embargo alla langenud Norra lõhet, mille varud ettevõtte ladudes juba otsa hakkavad lõppema, vaid Tšiilist pärit lõhet, mille muudab kalliks kulukam logistika.

Samas ei osanud kaubandusfirma lõhe hinnatõusu suurust öelda, sest Tšiilist pole kala veel ostetud.

Kaubandusketid O’key ja Metro Cash&Carry esindajad teatasid, et pole saanud tarnijatelt kaupade kallinemise hoiatusi.  Samal ajal keeldusid mitmete kaubanduskettide esindajad teemat avalikult kommenteerimast.

Venemaa valitsuse allikas kinnitas Kommersandile, et võimud on märganud tarnijate katseid «spekuleerida» liha hinnaga. Kuid valitsus on juba pannud tööle uurimisgrupid, mille ülesanne on hinnatõusule piir panna.

Vastavalt Venemaa kaubandusseadusele saab valitsus ise kehtestada kaubanduskettidele maksimaalse juurdehindluse määra. Kui 30 päeva jooksul tõusevad nn sotsiaalselt tähtaste kaupade hinnad mõnes Venemaa piirkonnas üle 30 protsendi, siis valitsus võib järgnevaks 90 päevaks kehtestada selles piirkonnas nendele kaupadele elanikele nö kättesaadavad hinnad.

Toidukaubanduse ministeerium koostab lähiajal kaubanduskettidele toiduainete hindadest iganädalase raporteerimise blanketid ning hiljem hakkavad operatiivgrupid kontrollima, et aruannetesse ei pandaks valeandmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles