Suvikõrvits on väga mitmekülgne, seda võib süüa kas toorelt või küpsetada, lisaks on see ka tervisele väga kasulik.
Viis fakti suvikõrvitsa kohta
Terviseportaal Health.com toob välja huvitavaid fakte suvikõrvitsate kohta.
Vähe kaloreid
Suvikõrvits sisaldab väga vähe kaloreid - tassitäis viilutatud suvikõrvitsat annab kõigest 19 kilokalorit. Seda on 40-50 protsenti vähem kui teiste madalakaloriliste roheliste köögiviljade, nagu brokoli ja Brüsseli kapsa, puhul. Kuna suvikõrvits on niivõrd mitmekülge köögivili, kasutatakse seda paljudes retseptides. Suvikõrvitsat võib ka niisama grillida, lisades maitseaineid.
Õisi võib süüa
Lisaks viljadele endile võib süüa ka suvikõrvitsa õisi. Neid võib süüa nii toorelt kui ka küpsetatult, lisada salatitesse või kuumroogadesse. Tavaliselt õisi poodides ei müüda, kuid neid võib leida talupoodidest.
Hea südamele
Suvikõrvitsas leidub rikkalikult kaaliumi, mis aitab vererõhku kontrolli all hoida. Paljud uuringud kinnitavad, et kaalium aitab ka oluliselt vähendada insuldiriski.
Samuti on suvikõrvitsa väärtuseks palju kiudainet ja C-vitamiini, viimane aitab uuendada rakke ning alandada kõrget vererõhku.
Pasta asemel
Suvikõrvitsat saab muidugi lisada pastaroogadesse, kuid köögiviljast endastki võib n-ö nuudleid valmistada, mis on märksa tervislikum. Selleks tuleb suvikõrvits pikkupidi õhukesteks viilakateks viilutada, milleks võib kasutada näiteks mandoliini või viilutajat.
Suvikõrvitsa värv
Suvikõrvitsate koor võib olenevalt sordist olla roheline või kollane. Kollast värvi võib olla kabatšokk, mis on üks suvikõrvitsa sort. Üldiselt viljaliha maitsele koore värvus mõju ei avalda, ehkki mõned ütlevad, et kollane suvikõrvits on natuke magusama maitsega kui roheline.