Venemaa e-poed ägavad Lääne toidu tellimuste all

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania Chorizost peavad venelased ilmselt mõneks ajaks loobuma.
Hispaania Chorizost peavad venelased ilmselt mõneks ajaks loobuma. Foto: SCANPIX

Mitmeid Venemaa internetipoode on tabanud pärast Venemaa kehtestatud sisseveopiiranguid Läänest pärit toiduainete tellimuste laviin.

Nõudlus selliste toiduainete nagu sink, juust ning importjuurvili järele on kasvanud kohati kahekordseks, teatas väljaanne RBK Daily.

Intrnetipoe Hamonerija esindaja Jana Borodjuki sõnul on singi tellimuste arv kahe ööpäevaga kasvanud isegi enam kui kahekordseks.

«Kui see nii edasi kestab, siis on nädalaga meie varud otsas. Pärast seda tuleb meil äri kinni panna, millest on väga kahju, kuna oleme turul juba enam kui kümme aastat,» märkis ta. Siiski on äril lootust ellu jääda keskendudes «lubatud» riikidest pärit puuviljade müügile. 

E-poes Italia na dom on tellimuste hulk juurviljale, oliiviõlile ja juustudele kasvanud isegi kohati kolmekordseks.  «Juust on meil päris otsa saanud,» kurvastas selle äri esindaja. Samas valmistas talle headmeelt, et mitte kõik nende poes müüdavad kaubad pole sattunud keelu alla, tuues näiteks pasta, maisteained ja riisi. 

Küll aga plaanivad kõik küsitletud e-ärid keskenduda alternatiivtoodete leidmisele riikides, millele Venemaa toidukauba sisseveo piiranguid ei seadnud. «Näiteks tehakse Valgevenes samasugust mozzarellat nagu Itaalias,» teadis ühe poe esindaja. 

Lisaks on juba internetti tekkinud esimesed abipakkumised ettevõtetelt, mis lubavad inportööridel aidata oma logistiline tegevus orienteerida Lääne kauba sisseveoks läbi Valgevene ja Kasahstani. 

Venemaa peaminister Dmitri Medvedev teatas neljapäeval, et Moskva kehtestab täieliku embargo looma- ja sealihale, puu- ja aedviljadele, linnulihale, kaladele, juustule, piimale ja piimatoodetele Euroopa Liidust, USAst, Austraaliast, Kanadast ja Norrast.

Eesti majandus- ja kommunikatsiooniministeerium arvestas välja, et Venemaa keelu mõju võib eelmise aasta andmete põhjal ulatuda ligikaudu 75 miljoni euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles