Allikad: Apple iPhone 4 tagasi ei kutsu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Apple korraldab täna seoses iPhone 4 leviprobleemidega pressikonverentsi, kuid on allikate sõnutsi otsustanud seadet mitte tagasi kutsuda.


Investorid olid tagasikutsumise võimaluse pärast juba ette väga närvis, kuna sellise liigutuse kuludeks hinnati 1-1,5 miljardit dollarit.

Analüütikute arvates võib müük takerduda ka mistahes teiste meetmete puhul, mis aga firma käekäiku siiski oluliselt ei mõjutaks.

iPhone’ist on kujunenud Apple’i lipulaev, iPhone 4 müüdi esimese kolme päevaga rekordilised 1,7 miljonit. Apple võib pakkuda tasuta kummiääriseid, mis reeglina maksavad 29 dollarit tükk.

Ääris kataks ühtlasi kinni innovaatilise metallantenni, mis telefoni ümber on sätitud. See lahendaks ka põhiprobleemi, nimelt selle, et antenni puudutamine telefoni vasakus alumises nurgas võib katkestada kõned ja seisata veebilehekülgede laadimise.

Apple võib ka otsustada muuta tootmisprotsessi ja panna midagi telefonide sisse, mis puudutamise mõju leevendaks. Või siis kanda telefonile mingisuguse kattekihi.

Kliendid võiksid siis vajadusel oma telefonid ümber vahetada või lasta neid poodides ümber teha. Veelgi tähtsam konkreetsetest sammudest on aga ilmselt see, milise tooni Apple võtab.

Firma on rühkinud ülesmäge juba aastaid ja pööranud mobiilituru heas mõttes pea peale. Dramaatilise müügikasvu ja aktsiate väärtuse tõusu aastatel on firma disaini, tarkvara ja äripartnerite valikul olnud väga suletud, lõplikud otsused võtab ainuisikuliselt vastu tegevjuht Steve Jobs.

Kui Jobsi «sünnitised» on osutunud edukaks, on teda innukalt geeniuseks kiidetud. Kui vahel aga midagi viltu läheb – nagu nüüd antenniga – jätab firma paraku uhke ja upsaka mulje.

Seni on kliente õpetatud telefoni teistmoodi peos hoidma või siis ostma endale kummiäärist – ja ootama tarkvara paikamist.

«Paik» saadeti eile laiali, kasu temast aga polnud. Paljud Apple’i fännid ja investorid on nüüd üks suur kõrv ja loodavad kuulda patukahetsuse märke ning täit selgitust, millega siis ämbrisse astuti ja kuidas sealt välja tulla plaanitakse.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles