Apteegid nõuavad ravimite juurdehindluse määruse kehtetuks tunnistamist

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti Apteekide Ühendus (EAÜ) palub õiguskantsler Indrek Tederil esitada riigikohtule taotlus ravimite juurdehindluse määruse põhiseadusvastaseks tunnistamiseks.

EAÜ juhatuse liikme Tanel Terase sõnul on õigusvastane määrus kehtinud juba 9 aastat ja 5 kuud. 

Ravimite juurdehindluse määrus on EAÜ teatel õigusvastane, sest sellega kehtestatud kaalutud keskmine juurdehindlus jääb praegu 15-16 protsendi vahele, ehkki ravimiseaduse kohaselt peaks see jääma vahemikku 21-25 protsenti. 

Asjaolu, et ravimite kaalutud keskmine juurdehindlus ei vasta seadusega sätestatud vahemikule, on Terase sõnul tuvastanud nii endine õiguskantsler Allar Jõks kui ka õiguskantsleri büroo Indrek Tederi juhtimisel. 

Ka riigikohus on andnud mõista, et kohases menetluses tunnistataks määrus õigusvastaseks ja kehtetuks. Samuti on õigusvastasust möönnud sotsiaalministeerium, kes on püüdnud küll ravimite juurdehindluse regulatsiooni muuta, ent seda pole toetanud ei rahandus- ega ka majandus- ja kommunikatsiooniministeerium. 

EAÜ palus õiguskantsler Tederil pöörduda riigikohtusse ja menetluse venimise vältimiseks mitte anda valitsusele kolmandat võimalust määrus põhiseadusega kooskõlla viia. 

Terase sõnul ei ole põhjust arvata, et valitsus saavutab just nüüd selles küsimuses poliitilise konsensuse, sest seda ei saavutatud õiguskantslerite Allar Jõksi ja Indrek Tederi varasemate pöördumiste järgselt 2007. ja 2010. aastal. Terase hinnangul pikendaks kolmanda võimaluse andmine üksnes põhiseadusevastase olukorra kestmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles