Pensioniränne: prantslased pagevad Portugali

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indekseerimise tulemusena suurenevad pensionid keskmiselt 5,1 protsenti umbes 417 500 pensionäril.
Indekseerimise tulemusena suurenevad pensionid keskmiselt 5,1 protsenti umbes 417 500 pensionäril. Foto: Toomas Huik / Postimees / Scanpix

Prantsuse president Francois Hollande on teeninud ära Lissaboni kinnisvaramaakleri Paolo Silva tänusõnad: «Prantsuse presidendi maksud ajavad paljud inimesed sealt minema.»

Silva jätkab: «Paljud jõukad prantslased tulevad Portugali, et lõigata kasu maksusoodustustest, mis on siin paremad kui mujal.»

Viimase kolme aastaga on Prantsuse valitsus kogunud 70 miljardit eurot täiendavat maksuraha, selgitab Bloomberg Businessweek – oma rolli mängib selles 75-protsendiline «rikastemaks», mis lajatati üle miljoni eurostele sissetulekutele.

Portugalis valitseb kord, et välismaiste pensionäride pensioniraha ei maksustata – kui see tuleb välismaisest allikast. Nn maksuresidendiks kvalifitseerumiseks tuleb inimesel elada Portugalis vähemalt 183 päeva aastas.

Prantsusmaa võtab makse vaid kodanikelt, kes elavad kodumaal – välismaal elavad prantslased pääsevad. «Niiviisi võib pensioni osas maksudest täielikult pääseda,» selgitas Luis Filipe Sousa, PricewaterhouseCoopersi maksuhaldur Lissabonis.

Prantslasest kinnisvarainvestor Geoffroy Moreno kolis Lissaboni aastal 2004. Nüüd müüb ta kinnisvara oma kaasmaalastele: «Mulle helistab palju prantslasi. Prantslased, eriti sellised kellel on raha, otsivad pääseteed Hollande’i agressiivse eelarvepoliitika eest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles