Krediidipank: meie kliendid ei pea sanktsioonide pärast muretsema

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krediidipank.
Krediidipank. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

«USA sanktsioonide mõju Krediidipangale on kaudne ja piiratud. Sanktsioonid puudutavad piirangute alla pandud pankade finantseerimist, mitte klientide vahelisi tehinguid,» selgitas Eesti Panga asepresident Madis Müller.

Swedbank juhib oma koduleheküljel klientide tähelepanu sellele, et kõik maksed USA dollaris panka Gazprombank, VEB panka, VTB panka, panka Russian Agricultural Bank ja panka Bank of Moscow (sh Krediidipanka), sealhulgas nende pankade tütarettevõtetele ja välisfiliaalidele, on USA poolt kehtestatud nende pankade finantseerimise keelu tõttu kõrge makse külmutamise riskiga.

USA piirangud Venemaa pankadele mõjutavad Swedbanki jaoks eeskätt makseid USD-is pankadesse, kelle suhtes USA on piirangud seadnud, selgitas Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask.

Swedbankil tuleb jälgida, et need ei oleks seotud nimetatud pankade otsese või kaudse finantseerimisega. Seda selleks, et olla vastavuses neile seatud ligipääsu keeluga USD laenuturule.

Müller lisas, et USA poolt kehtestatud piirangud ei puuduta Krediidipanga klientide tavapäraseid arveldusi ega nende hoiuseid. Samuti ei mõjuta Eesti Krediidipanga igapäevast tegevust EL-i sanktsioonid.

Kuigi piirangud puudutavad Krediidipanga aktsionärist Moskva Panka, ei laiene sanktsioonid Euroopa Liidus asuvate Moskva Panga osalusega pankade tavapärasele tegevusele. «Seega ei puuduta ka EL-i poolt Venemaa pankadele kehtestatud piirangud Krediidipanga kliente,» täpsustas Müller.

«Krediidipank mõistab avaldatud Venemaa suunalisi sanktsioone nii, et kõik tavakliendid saavad tavalisi arveldusi, s.h. USA dollarites teha piiranguteta. Küll võib olla takistatud näiteks Krediidipanga aktsiakapitali suurendamine, kui aktsionärid sellise otsuse sooviksid vastu võtta,» selgitas Krediidipanga kommunikatsioonijuht Allan Soon.

Soon lisas, et aktsiakapitali laiendamine on küll raskendatud, kuid seda soovi Krediidipangal polegi. «Kapitali adekvaatsus, mis tõusis ja muutus, on meil üle 18 protsendi, seda pole põhjust seda suurendada ning tavaklient saab oma arveldused tehtud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles