USAs prahvatas kanepirevolutsioon

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepitaim
Kanepitaim Foto: SCANPIX

USA legaliseeris jaanuaris kahes osariigis marihuaana, mis on riigis toonud kaasa massilise kanepisse investeerimise laine, uued loomingulised tooted ning võib tuua kuni 134 miljonit dollarit maksutulu, kirjutab Spiegel International.

Colorado osariigis Denveris asub 3D kanepikeskus, kus pakutakse maitsestatud kanepit igale maitsele: piparmünt, kummikarud, hapud puuviljad, trühvlid ja pralineed, küpsised ja mandariinišokolaad. Kõike on mõistagi vürtsitatud kanepiga: igas tootes on 80 või 40 milligrammi THC-d ehk tetra-hüdrokannabinooli, mis on kanepi peamine psühhoaktiivne komponent.

3D kanepikeskus on toidukauplusele sarnanev asutus puitpõrandate ja müügilettidega. Abikaasaga keskust külastanud insener John tõdes, et keskuse valik on erakordne, arvestades, et kodukandis saab kanepit osta vaid kahtlastes linnaosades narkodiileritelt.

Kui USA on üldiselt tuntud määratute karistustega, mida rakendatakse narkokuritegude puhul, siis nüüd toimub riigis kanepirevolutsioon. Marihuaanat kasutatakse ravieesmärgil juba 20 USA osariigis. Paljudes kohtades pole raskusi marihuaana-retsepti kättesaamisega isegi nõrga peavau või kerge depressiooni korral.

Peale rahvahääletust muutsid Washingtoni ja Colorado osariigid 1. jaanuaril marihuaana seaduslikuks. Otsus tõi nimetatud osariikidesse massiliselt turiste ning andis tegutsemisindu kanepiärimeestele ehk ingliskeeli ganjapreneuridele.

Kanepi seadustamine lõi õitsele kanepiärimeeste ja -naiste, näiteks 3D keskuse omaniku Toni Foxi ettevõtte tegevuse. Igal pool Colorado osariigis avavad kanepiäri viljelejad uusi ettevõtteid, et tulla vastu tohutule nõudlusele. Kanepimüügiks piisavalt suurtes hoonetes küsivad kinnisvara omanikud mõnel juhul turuhinnast kaks korda kõrgemat üüri.

Isegi osariikides, kus marihuaana pole veel seaduslik, kerkivad suvalistes kohtades tehased, et teenindada turu vajadusi. Tehnoloogia-iduettevõtted pakuvad rakendusi ning tehnikud arendavad mitmekülgseid aurusteid – sisuliselt e-sigarette marihuaana jaoks.

Investorid on hakanud raha koguma, et siseneda hiiglaslikule turule võimalikult varakult. Analüütikud ütlevad, et kanepi potentsiaalne turg võib ulatuda 110 miljardi dollarini, mis on neli korda suurem tulu, kui tuleb igal aastal sigaretitööstusest.

Hiljuti teatasid riigiametnikud, et tööstuse tulud on alates jaanuarist kasvanud 60 protsenti. Nende hinnangul toovad marihuaanale kehtestatud maksud ja tasud riigile kuni 134 miljonit dollarit aastas.  

Kanepiärimees Tripp Keber märkis, et marihuaanatööstus on loonud tuhandeid töökohti ja osariik suunab esimesed 40 miljonit dollarit sektori maksutulust piirkonna koolidesse. «Muide, tööstus võtab narkokartellidelt ära miljardeid dollareid ainuüksi sel aastal. Vaadake Mehhikot – 80 tuhat inimest on viimasel kuuel aastal riigis mõrvatud,» selgitas Keber, miks on seaduslik kanepiäri kasulik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles