Jõelähtmel pandi nurgakivi esimesele passiivmajale

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna pandi nurgakivi Jõelähtme elamumessi kontorile, millest saab Eesti esimene standardijärgne passiivmaja.

Nurgakivi asetamisega algasid ehitustööd, mille käigus ehitatakse Jõelähtme valda 8-12 energiasäästlikku hoonet. Töö peab valmis saama 2011. aasta suveks, mil algab Eesti esimene elamumess.

Juhtiva Saksamaa passiivmaja tootja Wolf Thermo Module GmbH tehnoloogia järgi valmiva hoone  aastaseks küttekuluks hindas Madalenergia Ehitus OÜ juhatuse liige Renee Padar 3500 krooni. Maja kütab maa alt tulev osoonirohke õhk. Padari sõnul on hoone soojustatud nii hästi, et selle soojakskütmiseks piisab ühe inimese kehasoojusest.

MTÜ Eesti Elamumessid juhatuse liikme Jaan Kurmi sõnul on Eestis passiivmaja põhimõttega hooneid ehitatud küll varemgi, ent Jõelähtmele püstitatakse esimene avalik passiivmaja.

Territooriumi omanik AS International Baltic Golfmarina juhatuse esimees Mait Schmidt nägi passiivmajal suurt tulevikku. «Ajastus on fantastiline,» viitas ta olukorrale, kus külmale talvele on järgnenud kuum suvi ja küttekulud on tõusnud.

«Arvan, et madalenergia on õige suund,» väjendas optimismi ka Padar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles