Donetsk on kuival ja kooliaeg ei pruugi tulla

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malaysia Airlinesi Boeing 777 katastroofipaik Ukrainas.
Malaysia Airlinesi Boeing 777 katastroofipaik Ukrainas. Foto: MAXIM ZMEYEV/REUTERS

Normaalne elu on Donetskis sisuliselt lõppenud. Rakettidest räsitud akvedukti tõttu on miljonilinnal kraanivett vaid paar tundi päevas.

Juuli alguses linna saabunud mässuliste liider Igor Strelkov on tõotanud teha Donetskist kindluse, mis lööb taganema Ukraina jõud, kirjutab Bloomberg Businessweek. Linnaservades lahingud juba käivadki ning kuna nn separatistid annavad tuld elamurajoonidest, on tsiviilohvreid ilmselt üliraske vältida.

Inimesed üritavad lahkuda. Kesklinnas on kauplused suletud. Restoranid, kohvikud ja pangad ei tööta. Kinni on ka kõikide suuremate ostukeskuste uksed.

Poodnikud proovivad peita oma kaupa ladudesse, sest kauplusi rüüstatakse regulaarselt.

Väga terav on koolide küsimus: kui sõda jätkub, tuleb akadeemilise aasta algus Donetskis edasi lükata. Linnarahvas üritab lapsi mujale toimetada ning neid teistes piirkondades kooli panna. Nii Donektskis kui Luganskis on mitmed koolimajad juba ka mürskudest ja rakettidest kahjustatud.

Donetski ülikoolid seisavad silmitsi tudengipõuaga ning on pikendanud vastuvõttu 15. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles