PM: Milliseid materjale ehitusel kasutasid ja kuidas suitsuahi toimib?
PV: Katusealuse karkass on metsakuiv palk, immutatud männitõrva õliga, põrand laotud paeplaatidest, ahju vundamendiks tavaline taldvundament, katus plekist. Uksed, tuharestid ja pliidiraud ehituspoest. Suitsukapi uks on eraldi tellitud, samuti seal sees olevad restid/siinid. Pliit läheb hästi kuumaks ja rõngast ära võttes saab pliidile näiteks paja panna, kui on vaja suuremale seltskonnale mõnda toekamat sööki valmistada.
Suitsukäik on vinkelrauaga tugevdatud ja mõeldud istumiseks ning enese soojendamiseks, piisavalt pikk, et ka madalal temperatuuril pikalt liha suitsutada.
Suitsukapis sees on teine tulekolle, mis on kuuma suitsu jaoks ja sobib hästi kala suitsutamiseks, samuti on suitsukapis sees keris, st. metallrestil kiht raudkive nagu saunas. Esiteks aitab see hoida ühtlast temperatuuri ja teiseks ei käi leegid üles, juhul kui tuli on suitsukapi aluses koldes.
Ühesõnaga, ehitus ei ole nii lihtne kui alguses paistab, kindlasti tasuks nõu pidada pottsepaga, sest enamus punaseid telliseid ei kannata näiteks selliseid välitingimusi nagu niiskus ja temperatuuride kõikumine. Samuti tuleb arvestada külma kergitamistega ja vastavalt sellele ahi-kolle-suitsukapp omavahel kokku laduda. Tulemus on aga vaeva igati väärt.
PM: Kui tihti välikööki tegutsema satud ja kas väljaspool suvehooaega sinna asja on?
PV:Välikööki satun igal võimalusel, eriti sageli muidugi suvel ja ilusa ilmaga. Alati ei peagi tuld tegema, vaid saab süüa teha ka väikesel elektripliidil, keeta kohvi jne. Talvel sinna suurt asja ei ole, küll aga üritan väliköögi ja suitsutamishooajaga võimalikult vara kevadel alustada ja hilja sügisel lõpetada.