Facebook palkas linnale politseiniku

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki palgatud politsei hoiab noortel sotsiaalmeedias silma peal.
Facebooki palgatud politsei hoiab noortel sotsiaalmeedias silma peal. Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Ühel pärastlõunal külastas politseinik Mary Ferguson Silicon Valleys teismelise noormehe isa, sest poiss puudus koolist ja oli katseajal. Ferguson küsis oma ringkäigu ajal isalt, kas ta jälgib poja Facebooki kontot, et näha, kas temaga on kõik korras. Kui isa ütles, et ei jälgi, kinnitas politseinik, et pole vaja muretseda – tema ise hoiab lehel silma peal Facebooki ametikontoga, mis politseiniku tegelikku identiteeti ei paljasta.

«Facebooki politseinik» Ferguson ei tee seda mitte oma suure sotsiaalmeediahuvi tõttu, vaid sellepärast, et palka ja muid hüvesid maksab politseinikule samas linnas asuv Facebook, kirjutab The Wall Street Journal.

Facebook otsustas ebatavalise ideena toetada 194 000-dollarilise aastapalgaga politseikohta Silicon Valleys asuvas Manlo Parki linnas. Ameti pidaja põhilised tööülesanded on laste kooliskäimise kontrollimine ja alaealiste kurjategijatega tegelemine. Samuti aitab politseinik suurtel kohalikel ettevõtetel, näiteks Facebookil, olla valmis hädaolukordadeks nagu tulekahjud, maavärinad või vägivaldsed sissetungijad.

Ettevõtjate rahastatud politseikohad pole USA-s täiesti uus nähtus, kuid samas pole see ka levinud praktika. Üheksakümnendatel aastatel aitasid tehnoloogiaettevõtted tasustada ja varustada arvutikuritegudega seotud korravalvet kohalikes politseijaoskondades.

Facebook ja Menlo Park ütlevad, et kokkuleppega ei kaasne mingeid varjatud lisatingimusi, kuid kõrvalseisjad kardavad huvide konflikti. Mitmed kauaaegsed linnaelanikud ütlevad, et tegu pole altruistliku ettevõtmisega, kuna Facebook soovib Menlo Parki vaesemas linnaosas Belle Havenis oma peakorterit laiendada ning enne seda piirkonna kuritegevusest puhastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles