Euroopa Parlament kiitis heaks Leedu liitumise euroalaga

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu esimesi euromünte tutvustati täna Vilniuses.
Leedu esimesi euromünte tutvustati täna Vilniuses. Foto: PETRAS MALUKAS/AFP

Täna Euroopa Parlamendi täiskogul vastu võetud otsuse järgi peaks Leedu liituma euroalaga 1. jaanuaril 2015.

Parlamendi soovitus võeti vastu 545 poolt- ja 116 vastuhäälega. Erapooletuid oli 34. Hääletustulemus vastab Euroopa Komisjoni soovitusele ning sellel on ka Euroopa Ülemkogu poliitiline toetus.

«See on hea uudis Leedu, Balti riikide ja Euroopa stabiilsuse jaoks, ütles raportöör Werner  Langen (EPP, DE), «alates 2006. aastast on tehtud intensiivselt tööd, mis on kaasa toonud madala inflatsiooni, stabiilse valuutakursi, madala eelarvedefitsiidi ja aktsepteeritava võlakoormuse. Tere tulemast eurotsooni, Leedu.»

Saadikud tervitavad asjaolu, et lähenemisaruande kohaselt on Leedu täitnud kõik euroalaga liitumise kriteeriumid: Leedu keskmine inflatsioonimäär kuni 2014. aasta aprillini kestnud üheaastase ajavahemiku jooksul oli 0,6 protsenti. Kontrollaastal 2013 oli eelarvepuudujääk 2,1 protsenti ning valitsemissektori võlg 39,4 protsenti SKPst.

Leedust saab 19. eurotsooni riik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles