Trichet: eurotsoon jääb ellu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet.
Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet. Foto: SCANPIX.

Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet ütles eile julgustatuna Saksa ekspordi kiirest kasvust, et maailm ei tohiks eurotsooni maha kanda.


Trichet ütles, et maailm on hakanud eurotsooni pärast liiga palju muretsema ja väitis, et majandusnäitajad sellist pessimismi ei õigusta. Ta lisas, et kahekordsest majanduslangusest ei ole mingeid märke.

Keskpanga juht väljendas sügavat veendumust, et eurotsooni kriisimeetmed on juba mõjuma hakanud. Ta läks isegi nii kaugele, et viitas pühapäeval toimuvale «euroopalikule» jalgpalli MMi finaalile – mis peetakse Hollandi ja Hispaania vahel – kui märgile sellest, et «Euroopat ei tohi alahinnata».

Trichet märkis, et keskpank ostab riigivõlakirju juba vähem ja et turumeeleolud on paranenud. Seega võib antud programmi varsti koomale tõmmata.

Keskpank hakkas riigivõlakirju ostma maikuus eurotsooni võlakriisi kulminatsioonis ning tekitas sellega Saksamaal paksu pahameelt.

Bundesbanki president Axel Weber hoiatas tookord, et käik võib vallandada inflatsiooni. Möödunud nädalal ostis keskpank kokku vaid 4 miljardi euro eest riigivõlakirju.

Esimesel nädalal osteti neid 16,5 miljardi euro väärtuses. Trichet rõõmustas ka Euroopa Liidu plaanide üle juulikuu jooksul pangate «koormustestide» tulemused avaldada, kuna keskpanga hinnangul kasvatab see investorite usaldust veelgi.

Analüütikud on kurtnud selle üle, et koormustestide protseduurid, mida keskpank ise aitas koostada, on ebamäärased ja üldsõnalised. Nad hoiatavad, et meede ei pruugi olla piisavalt karm.

Eurotsooni majandusele on mõjunud elustavalt Saksamaa teise kvartali erakordne kasv. Sealne eksport paranes mais aprilliga võrreldes 9,2 protsendi ja tööstustoodang 2,6 protsendi võrra.

Ülevale meeleolule vaatamata ütles Trichet siiski, et keskpank ei revideeri eurotsooni tänavust sisemajanduse kogutoodangu kasvu prognoosi, jättes selle tagasihoidliku 1 protsendi peale.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles