The Economist pakub Ansipit Van Rompuy postile

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Mihkel Maripuu

16. juulil leiab aset järjekordne Euroopa Liidu tippkohtumine, kus hakatakse jagama teisi tähtsaid ametiposte pärast Jean-Claude Junckeri kinnitamist Euroopa Komisjoni presidendiks.

Välja tuleb valida Euroopa Ülemkogu eesistuja, välispoliitika kõrge esindaja ning eurogrupi juht. Rusikareegel oleks rahuldada kõiki huvitatud osapooli kandidaatide parteilise kuuluvuse, regiooni ja soo võimalikult ideaalse kombinatsiooniga, kirjutab The Economist.

Kuna Euroopa Komisjoni presidendi koht läks Junckerile (Euroopa Rahvaparteist, EPP), peaks ülemkogu eesistuja põhimõtteliselt olema sots. Sellisel juhul oleks loogiline valik Taani peaminister Helle Thorning-Schmidt.

Ajakiri adub aga, et Thorning-Schmidt ei ole Prantsuse presidendi Francois Hollande’i jaoks piisavalt vasakpoolne. Samuti takistab tema valimist see, et Taani ei kuulu euroalasse.

On ka neid, kes pakuvad liberaalset Hollandi peaministrit Mark Ruttet, kes on aga olnud liiga tõre abipakettide osas ning seetõttu euroala «lõunapoolsete» põlu all.

Seega võivad pilgud pöörduda tagasi EPP poole, järeldab The Economist ning toob esile neli nime: Jyrki Katainen (Soome), Valdis Dombrovskis (Läti), Andrus Ansip (Eesti) ning Enda Kenny (Iirimaa). Esimesed kolm on endised, viimane aga ametisolev peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles