Europarlament otsustas piirata pankurite preemiaid

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: Liis Treimann

Euroopa Parlament (EP) võttis täna vastu ranged reeglid pankurite preemiatele ning karmistas eeskirju, mis puudutavad pankade kapitalireserve, vahedas EP infobüroo Eestis.


Piirangud kehtestatakse sularahas makstavatele ja ette makstavatele preemiatele ning nõuded näevad ette, et vähemalt pool preemiast tuleb välja maksta tingimusliku kapitalina või aktsiates.

Samuti kehtestatakse rangemad kapitalinõuded, et pangad oleks riskide eest paremini kaitstud.

«Kaks aastat pärast ülemaailmset finantskriisi muudavad uued reeglid preemiate maksmise kultuuri ja enam ei soodustata liigsete riskide võtmist.

Kõrge riski ja lühikese perspektiivi põhine preemiate maksmise kultuur kahjustas maailma majandust ning maksumaksjad pidid selle kinni maksma. Kuna pangad ei ole oma tegevust reforminud, teeme seda nüüd meie,» ütles raportöör Arlene McCarthy.

 Sularahas ette makstavate preemiate ülempiiriks seatakse 30 protsenti kogupreemiast ja 20 protsenti eriti suurte preemiate puhul.

Mistahes preemiast 40-60 protsendi välja maksmine tuleb lükata edasi vähemalt kolm aastat ning see võidakse tagasi nõuda kui investeeringud ei anna ootuspärast tulemust.

Lisaks tuleb vähemalt 50 protsenti preemiast maksta tingimusliku kapitalina (vahendid, mida kasutatakse panga raskustesse sattudes esmajärjekorras) ning aktsiatena.

Samuti ei tohi preemiad olla põhipalgaga võrreldes liiga suured. Iga pank peab vastavalt ELi juhistele panema paika preemiate maksimaalse protsendi põhipalgast, et vähendada preemiate osa finantssektoris.

Rangemad reeglid kehtestatakse ka pankadele, millele osutati abi - näiteks piiratakse väljamakstavate preemiate summasid, et pankurid keskenduksid kapitalimahu suurendamisele ning reaalmajanduse laenudele, mitte oma preemiatele.

Samuti sätestatakse, et selliste pankade direktoritele ei tohiks maksta preemiat, välja arvatud põhjendatud juhtudel.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles