Riigikogu võttis vastu firmaautode käibemaksu seaduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uhiuued autod tollilao platsil. Foto on illustreeriv.
Uhiuued autod tollilao platsil. Foto on illustreeriv. Foto: Liis Treimann / Postimees

Riigikogu võttis teisipäeval vastu käibemaksuseaduse muutmise seaduse, mille kohaselt ei saa tulevikus enam 50 protsendi ulatuses maha arvata sõiduautode ja nendega seonduvate kulude sisendkäibemaksu.

Seaduse vastuvõtmise poolt hääletas 56 riigikogu liiget, vastu oli 32 ja erapooletuid 1.

«Autode puhul on vastuseis emotsionaalne olnud, loomulikult ei tahaks keegi ju maksta, aga me ei taha ju automaksu,» on rahandusminister Jürgen Ligi selle seaduse kohta varasemalt öelnud. «Erasõidud ei tohiks olla käsitletud ametisõitudena. See on ainus kaup, kus eratarbimine on lubatud ametlikult kanda praeguse seaduse järgi firma kuludesse. See lihtsalt on üks seaduseviga, mis sinna kunagi sattus,» sõnas Ligi.

Sisendkäibemaksu mahaarvamise üldine piirang on jätkuvalt ka eratarbeks kasutatavatel firmaautodel 50 protsenti. Seega ettevõtluses kasutatava sõiduauto soetamisel või kasutuslepingu alusel kasutamisel ning selle sõiduautotarbeks kaupade soetamisel ja teenuste saamisel arvatakse arvestatud käibemaksust maha 50 protsenti sisendkäibemaksu.

Arvestades, et muudatuse rakendamine mõjutab ettevõtete käitumist ning 10 protsenti otse välja ostetavatest autodest ostetakse muudatuse rakendumise eel ette ära, on muudatuse mõju 2015. aasta eelarvele 47 miljonit eurot. Seadus jõustub 1. detsembril.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles