Briti tegevjuhtide palgatõus teenimatult suur

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA dollarid
USA dollarid Foto: caro

Londoni börsil noteeritud ettevõtete juhtide palgatõusud on võrreldes nende töö tulemuslikkusega üha enam proportsioonist väljas, selgub eile avaldatud uuringust.

Uuringufirmade MM&K ja Manifesti raportist selgub, et Suurbritannia saja juhtiva börsifirma ehk FTSE (Financial Times Stock Exchange) 100 ettevõtte juhtide keskmised töötasud ja hüvitised on alates aastast 2008 tõusnud 5 protsendi võrra 3,1 miljoni naela peale.

Keskmine aktsiatulu langes sama ajaperioodi vältel 1 protsenti.

Kui vaadata viimase 10 aasta peale, siis on suurettevõtete bosside palgad vaatamata aktsiahindade langusele neljakordistunud.

FTSE 350 suurima ettevõtte palgaandmeid uurides avastati, et seosed töötasu, resultatiivsuse ja aktsiate börsihinna vahel on väikesed või puuduvad üldse.

MM&Kdirektor Cliff Weight ütles, et palgakomiteed peavad tegema oma tööd «püüdlikumalt ja julgema esitada ebamugavaid küsimusi», vältimaks kriitikat aastakoosolekutel.

Uuring näitas, et ettevõtted on läinud üle pikaajalistelt stiimulitelt iga-aastastele boonustele – võttes sisuliselt sama lähenemise, mis pangandussektorile probleemid kaela tõi.

Suuremate ettevõtete juhid saavad nüüd kuni 30 protsendi oma palkadest kätte aastaboonuste näol.

Kuigi enamik firmasid rakendab palgastrateegiates ka kolme-aastasi stiimuleid, tasub meenutada, et veel kümme aastat tagasi võtsid firmad arvesse ka aktsiaoptsioone ja kaalusid stiimuleid 7-10 aastat ette.

RTF Navigatori andmetel tõusid FTSE 100 ettvõtete juhatuste nõunike palgad mullu 6 protsendi võrra 70 250 naela peale.

Uuring rõhutas nõunike rolli kasvu, mis tuleneb ettevõtete juhatuste koosseisude vähenemisest. Seetõttu moodustas nõunike palk möödunud aastal juhatuste palgafondist lausa 30 protsenti.

Ühtlasi makstakse nõunikele üha enam aktsiates. Möödunud aastal kasutati seda maksevormi 25 protsendi ulatuses, 2008. aastal oli vastav protsent 21.

Üks RTF Navigatori loojaid Peter Newhouse ütles, et paljud firmad on asunud kärpima oma juhatusi, mis koosenvad nüüd peamiselt tegevjuhist, finantsjuhist ja käputäiest sõltumatutest nõunikest.

«Nõunike vastutus ja koormus on aga oluliselt suurenenud. FTSE 100 firmade puhul teevad nad rasket igapäevast tööd, nii et palganumbrite tõusus pole midagi üllatavat,» ütles ta.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles