Loomaarst: koera või kassi randa võtta pole mõtet

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koerale passib ujumine, kuid mitte pikk rannaliival peesitamine.
Koerale passib ujumine, kuid mitte pikk rannaliival peesitamine. Foto: SCANPIX

Suvepäike ja palavus kisub puhkajad randa ja tihtipeale võetakse perega kaasa ka neljajalgne sõber. Loomaarst Tiina Toometi sõnul pole kassi või koera rannaliivale peesitama viimine aga sugugi kõige parem mõte.

Toomet rääkis Vikerraadiole antud hommikuintervjuus, et päike teeb loomadele sama palju kahju kui inimestele ja nii pole mõistlik looma terve päeva otsese päikesepaiste käes hoida.

«No mis me seda kassi siia mereäärde veame, ta ei naudi ju seda,» lausus arst, lisades, et koerale teeb küll head ujumine, kuid mitte pikk päikese käes viibimine. «Aga see, et me võtame koera nüüd randa peesitama, sellel küll mõtet ei ole.»

Oma neljajalgse sõbra tervisele peaks mõtlema ka need inimesed, kes käivad praegu tööl. Kus on loomal palavaga parem – kas toas või õues?

«Kui tal on võimalik vilus olla ja hästi piisavalt vett juua, siis on kindlasti ikkagi õues mõnusam,» rääkis Toomet.

Kui õueala on aga suuremate puude ja põõsasteta, nagu paljudes uuselamurajoonides, siis soovitas arst looma päevaks tuppa jätta.

Toomet selgitas, et kuigi näiteks kassidele meeldib soojus ja nad magavad tihti päikeselaigus, siis tegelikult on neljajalgsete jahutusmehhanismid üsna kehvad. Kassid ja koerad jahutavad end peamiselt hingeldamisega ja higistavad neil vaid käpapadjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles