Ligi: Leedu eurotsooniga liitumine on riigile tunnustus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Toomas Huik

Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul on Leedu euroalaga liitumine riigile tunnustus ja võimalus osaleda tähtsamate otsuste langetamisel.

«Eurotsooni liikmelisus on riigile EL-iga liitumisel võetav kohustus, vastuvõtt aga tunnustus ning privileeg osaleda tähtsaimates otsustes. On sümpaatne, et Leedu ei jäänud mõne teise moodi jutustama, et pole õige aeg ja et ta ise või eurotsoon pole selleks valmis,» ütles Ligi BNS-ile.

«Uus liige on tunnustus ka ühisrahale. Soovime uuele kolleegile õnne! Lisakohustused, mis eurotsooniga kaasnevad, on tühised, võrreldes selle pingutuse ja tulemuse kasuga,» lisas rahandusminister.

EL-i rahandusministrid kinnitasid reedesel koosolekul Luksemburgis euroala riikide soovituse võtta tuleva aasta 1. jaanuarist euroalasse vastu Leedu. Euroopa Komisjoni ja Euroopa Keskpanga koostatud lähenemisaruanded kinnitavad, et Leedu täidab kõik euroalaga liitumiseks seatud tingimused ja selle põhjal võtsid euroala riigid vastu soovituse Leedu euroalaga liitumise kohta.

Leedu liitumise otsustusprotsess lõppeb juulis, kui Euroopa Liidu Nõukogu on euroala liikmesriikide ja Leedu ühehäälse otsusega lõplikult kindlaks määranud liti ja euro vahetuskursi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles