Trend Euroopa Liidus: eelarvereeglite leevendamine

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa lipud.
Prantsusmaa lipud. Foto: SCANPIX

Euroopa liidreid on täitmas tahtmine heita endalt kasinuse ahelad. Eriliselt puudutab see Prantsusmaad ja Itaaliat, kes euroala rangete eelarvereeglitega kuidagi toime ei tule.

Kasinusevastane meeleolu võib varjutada täna algavat Euroopa Liidu rahandusministrite koosviibimist Luksemburgis, mis kestab kaks päeva. Nagu kirjutab New York Times, toetavad reeglite lõdvendamise katseid ka sotsid värskelt valitud europarlamendis.

«Näib, et katse taas muuta euroala finantsraamistikku on hoogu sisse saamas,» kirjutas eile ING analüütik Carsten Brzetski. «Näib, et Prantsusmaa ja Itaalia on leidmas teatavat toetust.»
«Teatava toetuse» all pidas Brzetski silmas Saksa sotsialistist majandusministri Sigmar Gabrieli poolt Prantsusmaal viibides väljendatud tungivat palvet suunata euroala reegleid pigem kasvu ja mitte kasinuse suunas.

Hiljem täpsustas Gabriel küll Saksa ajalehele Bild, et tema poolt mainitud «paindlikkus ja ajafaktor» tuleksid kõne alla ikkagi «vaid siis, kui reformid ka tegelikult teostatakse – nii nagu Saksamaal». New York Times rõhutab samuti, et rahandusministri Wolfgang Schäuble sõna maksab Saksa valitsuses tunduvalt rohkem.

Lähtuvalt euroala reeglitest tuleb valitsustel hoida eelarvepuudujääk alla 3 protsendi sisemajanduse kogutoodangust. Itaalia peaminister Matteo Renzi ütles maikuus, et juulis ELi eesistujaks saades kavatsevad nad soosida eelarvereeglite lõdvendamist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles