Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Poešašlõkis võib leida ka toiduvärvi

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Foto: Erakogu

E-ainete rida, mis šašlõkki valides etiketilt vastu vaatab, võib mõne nõrgema närviga sööja ära ehmatada. Tarbija24 valis välja kaheksa toodet ning palus eksperdil pimesi hinnata, millised lisaainetest on hädavajalikud ja mis võiksid olemata olla.

«Tänapäeval areneb tehnoloogia kiiresti ja tooraine kallinedes soovitakse leida asendusaineid ja lisaaineid, mis aitaks sellel ollusel koos püsida. Samas on vaja tagada toote pikk säilivusaeg ja hea välimus,» rääkis Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli lihaeriala õpetaja Eve Klettenberg.

Tema selgitusel kehtib lihatööstuses lihtne reegel – kui lihatootes kasutada liha (lihaskude), siis ei ole ülemäära lisaainete kasutamine vajalik.

Kuna üheski juhuslikult välja valitud toodetest polnud kasutatud enimlevinud säilitus­ainet naatriumnitritit, oli see asendatud mitme E-ainega.

Klettenbergi sõnul on nitritsool lihatoodete koostises asendamatu lisaaine, aga kui šašlõki valmistamisel kasutada nitritsoola ning seda küpsetada liiga kõrgel temperatuuril (liha kõrvetatakse), võivad nitritid laguneda kantserogeenseteks nitrosoamiinideks.

«See võib olla põhjus, miks tootjad on läinud nitritsoolast loobumise teed ning toote ohutuse säilimiseks on sunnitud kasutama palju erinevaid E-aineid,» pakkus ta.

Klettenbergi sõnul leiab tootja igale kasutatavale lisaainele kindlasti põhjenduse, aga on kirjutamata reegel, et lihatoote valmistamiseks läheb vaja kolme lisaainet. Vajalike lisaainete hulka kuuluvad konservandid ehk säilitusained, mis pidurdavad või takistavad mikroobide elutegevust. Lisatavad antioksüdandid takistavad ja väldivad hapniku toimet, soodustavad värvuse teket ja vähendavad nitrosoamiinide tekke võimalust.

Vajalikud on ka stabilisaatorid, emulgaatorid ja paksendajad, mis parandavad toote välimust ja pikendavad selle säilivusaega. Kõigil ülejäänud loetletud E-ainetel on oma ülesanne – kas siis säilivuse pikendamine või nitrosamiinide sisalduse vähendamine jne.

«Teine küsimus on, kas need kõik on hädavajalikud. Minu arvates kasutatakse sageli liiga palju lisaaineid, mis ei ole toote valmistamise seisukohalt tegelikult vajalikud,» rääkis ekspert.

Toiduainetööstuses kasutatavad maitseainesegud valmistatakse tihtipeale n-ö universaalsena, et toote valmistamine oleks võimalikult lihtne ja kiire ning et valminud toode oleks tarbijale võimalikult ohutu. Seetõttu satubki šašlõkkidesse vajalikust enam E-aineid.

Toiduvärv marinaadis

«Tarbijale ei ole šašlõkkides loetletud lisaainetest otseselt ükski kahjulik, sest nende kasutamisel on kindlad piirnormid,» toonitas asjatundja.

Paar marinaadi sisaldasid ka toiduvärvi, mida asjatundja sõnul tavapäraselt lihatoodetele ei lisata. Traditsioonilise lihatoodete värvust mõjutava ainena kasutatakse naatriumnitritit. Kuna neis toodetes seda pole kasutatud, siis seetõttu ei toimu värvuse moodustumist ning küpsetamisel jääb liha halliks.

«Kuna enamasti kasutatakse šašlõki tegemisel sealiha ja linnuliha, PSE- liha (hele, pehme, vesine), millele on iseloomulik kahvatu värvus, siis värvainete kasutamine tekitab tootele erksama värvi ning kutsub ostma,» selgitas Klettenberg, miks toiduvärvi kasutatakse. Samuti aitab toiduvärvide lisamine peita PSE- lihast (toiduks kõlbulik, kuid kvaliteedivigadega liha) ja sidekoerikkast toorainest valmistatud toote puudusi.

«Tarbijaid on vaja harida, et teatud liha liigid ongi heledamat värvi ning toiduvärvi lisamisel marinaadile ei näe ma mingit vajadust. Üks ohtra lisaainete kasutamise põhjuseid ongi tarbija, kes ostab silmadega ning tahab pika säilivusega toodet,» oli ta veendunud.

Ekspert ei osanud selgitada, mida kujutab endast ühes marinaadis olnud mustikavalmistis, seda terminitki polnud ta kuulnud. «Kui kujutlusvõimet kasutada, siis peaks mustikavalmistis olema mingi mustikatest ja lisanditest valmistatud kooslus, mida saab lihatoitude juures kasutada. Järelikult peab see olema odavam ja mugavam kasutada kui moosi või terveid marju,» pakkus Klettenberg teada.

E-ainete pelgusel pole aga Klettenbergi hinnangul põhjust, sest ei ole olemas mürgiseid aineid, vaid on mürgised kogused «Vana ja kulunud mõte, et toitugem mitmekülgselt ja ärme liialdame ühe tooterühmaga ning minu arvates ei ole lihatoodetes küll lisaaineid vaja karta, tunduvalt suurema koguse lisaaineid saame me karastusjookidest ja kondiitritoodetest,» toonitas ta.



Valikus olnud tooted

Magnussoni šašlõkk (Rannarootsi)

•    Sealiha 75%

•    Lisaained: pärmiekstrakt, glükoos

•    Antioksüdant: naatriumaskorbaat (E301)

•    Happesuse regulaatorid: sidrunhape (E330), naatriumtsitraat (E331)

•    Lõhna- ja maitsetugevdaja: naatriumvesinikglutamaat (E621)

•    Paksendaja: maltodekstriin

•    Stabilisaatorid: ksantaankummi (E415), guarkummi (E412)

•    Säilitusained: naatriumatsetaat (E262), sorbiinhape (E200), naatriumbensoaat (E211)

•    Toiduvärv: karmiin (E120)

Jalka šašlõkk (Karni)

•    Sealiha 80%

•    Konservant: sulfitid

•    Lõhna- ja maitsetugevdajad: sulfitid, naatriumvesinikglutamaat (E621)

•    Stabilisaator: difosfaadid (E450)

Astelpaju šašlõkk (Saaremaa Lihatööstus)

•    Sealiha 71%

•    Lisaaine: astelpajumoos

•    Antioksüdant: sünteetiline C-vitamiin (E316)

•    Happesuse regulaatorid: trifosfaadid (E451), sidrunhape (E330), naatriumtsitraat (E331)

•    Paksendaja: karrageen (E407)

•    Stabilisaatorid: difosfaadid (E450), guarkummi (E412), ksantaankummi (E415)

Teriyaki šašlõkk (Rannarootsi)

•    Sealiha 90%

•    Lisaained: glükoos, sojavalk

•    Antioksüdant: naatriumaskorbaat (E301)

•    Emulgaator: letsitiin

•    Happesuse regulaatorid: õunhape (E296), sidrunhape (E330), naatriumtsitraat (E331)

•    Stabilisaatorid: guarkummi (E412), ksantaankummi (E415), maltodekstriin

•    Säilitusaine: naatriumatsetaat (E262)

•    Toiduvärv: ammooniumkaramell (E150c)

Mustikane grillkael (Saaremaa Lihatööstus)

•    Sealiha 72%

•    Lisaaine: mustikavalmistis

•    Antioksüdandid: sidrunhape (E330), naatriumaskorbaat (E301)

•    Happesuse regulaatorid: sidrunhape (E330), naatriumtsitraat (E331)

•    Lõhna- ja maitsetugevdaja: naatriumvesinikglutamaat (E621)

•    Stabilisaatorid: guarkummi (E412), ksantaankummi (E415)

•    Säilitusaine: naatriumatsetaat (E262)

•    Toiduvärv: ammooniumkaramell (E150c)

BBQ ribi (Oskar)

•    Liha 80%

•    Lisaained: glükoosisiirup, sahharoos

•    Happesuse regulaator: sidrunhape (E330)

•    Stabilisaator: ksantaankummi (E415)

•    Säilitusaine: kaaliumsorbaat (E202)

Searibi punases marinaadis (Wõro)

•    Searibikont 80%

•    Lisaaine: pärmiekstrakt

•    Happesuse regulaator: sidrunhape (E330)

•    Lõhna- ja maitsetugevdaja: naatriumvesinikglutamaat (E621)

•    Paksendaja: guarkummi (E412)

•    Stabilisaator: trifosfaadid (E451)

•    Säilitusained: kaaliumsorbaat (E202), naatriumbensoaat (E211)

•    Toiduvärv: karmiin (E120)

Šašlõkk sibulaga (Luha)

•    Sealiha 95%

•    Lisaaine: dekstroos

•    Happesuse regulaator: sidrunhape (E330)

•    Säilitusaine: naatriumatsetaat (E262)

Tagasi üles