Oht idast: odavad Hiina telefonid on eellaetud viirustega

Hendrik Alla
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piraat Android
Piraat Android Foto: Ekraanitõmmis

Amazonis ja eBays müüdavad soodsad Hiina tootjate Androidi telefonid jõuavad kasutajani koos viirusega.

Viirus teeskleb, et ta on rakendus Google Play Store, kuid tegelikult varastab kasutaja andmeid, kirjutab Guardian. Uupay.D nimeline pahavara on telefoni eelinstalleeritud ja kasutaja ei saa seda eemaldada, väidab neid telefone uurinud Saksa digiturvafirma G Data.

Pahavara varastab kasutaja isiklikke andmeid ning saadab need Hiina anonüümsesse serverisse. Samas on see võimeline omaniku teadmata seadmesse täiendavaid viirusi ja rakendusi paigaldama.

«Selle nuhkvara võimalused on peaaegu piiramatud. Küberkurjategijatel on sellisele telefonile täielik juurdepääs,» kirjutab G Data töötaja Christian Geschkat oma blogipostituses. Viirus lubab oma peremeestel jälgida telefoni asukohta, pealt kuulata telefonikõnesid, sooritada osta ja kasutada tasulisi teenuseid omaniku teadmata. Samuti saab selle abil sisse murda pangateenustesse.

Kasutajatel pole sellest kõigest enamasti ainugi. «Vau, see on üks fantastiline telefon, eriti kui vaatan oma sõpru, kes maksid 600+ eurot täpselt samasuguse telefoni eest, ainult et neil on Samsungi logo peal,» kiidab keegi MJ Griffiths Amazoni kommentaarides ja annab hiinlasele viis punkti.

Need Hiina telefonid, mida võib osta üle Euroopa, maksavad reeglina vähem kui 200 eurot. Kasutajate hinnangud on vastuolulised. Mõned kiidavad taevani, mõned annavad vaid ühe tärni ja kurdavad, et pärast paarikuulist kasutamist lagunes seade laiali.

Sageli saab odavate telefonidega kaasa veel hulga lisavarustust, nagu varuaku, autolaadija ja teise korpuse. Geschkati meelest rahastavad odavate telefonide müüjad oma äri ohvrite andmete müügiga. «Kui asi on liiga hea, et tõsi olla, siis tavaliselt see nii ongi. Tasuta lõunaid pole olemas,» hoiatab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles