Kas uudne register võiks vähendada jalgrattavargusi?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgrattad.
Jalgrattad. Foto: Margus Ansu

Kadunud ja varastatud jalgrataste omanike tuvastamiseks loodi eraalgatusel jalgrattaregister, millega loodetakse vähendada jalgrattavargusi.

OÜ NanoID juhatuse liikme Meeri Klauseni sõnul on kõigil jalgrattaomanikel võimalus oma jalgratas märgistada ja registreerida rattakauplustes üle Eesti.

Jalgratas märgistatakse unikaalse turvakleebise ning sadade silmale pea nähtamatute mikromärkidega, mis annavad märku vara registreerimisest ning on signaaliks, et rattaomanik on tuvastatav.

Ratta varguse puhul on selle omanikul koheselt võimalik ratas märkida registris varastatuks. Klauseni kinnitusel võimaldab register politseil jalgratta leidmisel kontakteeruda selle omanikuga ning igal isikul on võimalik teha registrist lihtpäringuid kontrollimaks ratta staatust selle registreerimisnumbri järgi.

«Eriti oluline on sellise registri olemasolu just jalgrattaomanikele, kuivõrd nende vargused on Eestis väga sagedased ning varastatud jalgratta omaniku tuvastamine praktiliselt võimatu,» lausus Klausen.

Jalgrattaregistri teenus maksab 29,99 eurot.

Põhja prefektuuri varasvastaste kuritegude talituse juht Toomas Jervson sõnas, et kõik erasektorist tulevad algatused varguste takistamiseks on teretulnud ja kinnitas, et politsei teeb ettevõttega koostööd.

«Oma vara märgistamisel on kindlasti mõte sees, see kas peletab varga eemale või lihtsustab hiljem varastatud eseme tuvastamist,» märkis Jervson. «Sellised märgistamised hõlbustavad mõningal määral politsei tegevust, kuna annavad meile veel ühe võimaluse esemete identifitseerimiseks. Erinevaid  jalgratta identifitseerimise meetodeid on erinevad ning neid võib omavahel ka kombineerida,» rääkis ta.

Politsei andmebaas põhineb aga rataste raaminumbritel, mis on politsei jaoks kõige olulisem jalgratta tunnus.

Jevrsoni sõnul saab igaüks lihtsalt ja täiesti tasuta oma jalgratta numbri üles kirjutada ning sõiduriista iseloomulikud detailid üles pildistada, samuti enne kasutatud jalgratta ostmist nõuda müüjalt ostudokumente.

«Kõige kindlamaks jalgrattavarguse vastaseks tegevuseks on aga ratta lukustamine korraliku lukuga ning ratta ööseks korraliku luku taha viimine,» nentis Jevrson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles